Παιδί

Όραση και περιβάλλον του μωρού: Πόσο καθοριστικά είναι για τις πρώτες λέξεις του

Ο πρώτος χρόνος με το μωρό στο σπίτι περνάει σαν νεράκι. Σαν χθες μας φαίνεται τότε που επιστρέψαμε στο σπίτι από το μαιευτήριο με αυτόν τον μικροσκοπικό μπόγο στο καλαθάκι του και τώρα, μερικούς μήνες μετά, το μωρό μας είναι έτοιμο να πει τις πρώτες του λεξούλες και να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Εάν ρωτήσουμε γνωστούς και φίλους ποια ήταν η πρώτη λέξη των παιδιών τους ή και των ίδιων, οι περισσότεροι θα πουν «μαμά» ή «μπαμπά». Αυτό άραγε συμβαίνει γιατί είναι δύο πολύ εύκολες λέξεις με δύο μόλις συλλαβές; Μήπως γιατί αυτά είναι τα δύο πρόσωπα που βλέπει πιο πολύ το μωρό στην καθημερινότητά του και είναι αυτά που έχει ανάγκη να προσφωνήσει; Ή μήπως γιατί όταν καταλαβαίνουμε ότι το μωρό μας είναι έτοιμο να πει τις πρώτες του λεξούλες ασυναίσθητα του λέμε «πες μα-μα, πες μπα-μπα»;

Οι έρευνες που έχουν γίνει για τις πρώτες λέξεις των μωρών είναι πολλές και οι γνώμες των ειδικών ποικίλουν. Πρόσφατα, ερευνητές από το Indiana University και το Georgia Institute of Technology, πραγματοποίησαν ένα πείραμα με μωρά ηλικίας 8 έως 10 μηνών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φαίνεται πως αυτά που βλέπει ένα μωρό στην καθημερινότητά του, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ποιες θα είναι οι πρώτες λέξεις που θα πει. Για τις ανάγκες τις έρευνας, τοποθέτησαν κάμερες κεφαλής στα μωρά και παρακολούθησαν τα αντικείμενα που εστίαζαν περισσότερο στην καθημερινότητά τους. Σε πολλά από τα μωρά τα αντικείμενα αυτά που εστίαζαν, ταυτίζονταν με τις πρώτες του λέξεις.

«Αυτό που βλέπει ένα μωρό στο σπίτι, αυτό δηλαδή που πραγματικά παρατηρεί και στο οποίο εστιάζει, είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπει ένας ενήλικας. Μπορεί τα μωρά να ζουν στο ίδιο σπίτι με εμάς και να βλέπουμε τα ίδια αντικείμενα, αλλά και λόγω της συνεχούς ανάπτυξης της όρασής τους, δεν ενδιαφέρονται να κοιτούν τα ίδια πράγματα με εμάς.» δήλωσε η Dr Linda Smith, μία από τους ερευνητές.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα λοιπόν, η όραση και η το περιβάλλον στο οποίο ζει ένα μωρό καθορίζει την ανάπτυξη της ομιλίας του και τις πρώτες λέξεις που θα πει.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένα μωρό μπορεί να μάθει πιο εύκολα να λέει μία λέξη εάν βλέπει το αντικείμενο στο οποίο αντιστοιχεί η λέξη αυτή, παρά εάν μόνο ακούει την μαμά ή τον μπαμπά να την επαναλαμβάνει. Ασφαλώς οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι απόλυτα βέβαιοι για τα παραπάνω συμπεράσματα, αυτά όμως που ανακάλυψαν είναι μία πολύ καλή αρχή και ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν να συλλέγουν στοιχεία και να μελετούν την ανάπτυξη της ομιλίας ενός παιδιού σε ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ