Παιδί

Προβλήματα ανάπτυξης προκαλεί η υπνική άπνοια στα παιδιά

Η υπνική άπνοια είναι μία ασθένεια που έχουμε συνδυάσει κυρίως με μεγαλύτερες ηλικίες. Μπορεί αυτό να είναι το πιο σύνηθες, όμως υπάρχουν και παιδιά που ταλαιπωρούνται απο την πάθηση αυτή. Σύμφωνα με Αμερικανική έρευνα τα παιδιά που πάσχουν απο υπνική άπνοια κινδυνεύουν να αποκτήσουν προβλήματα ανάπτυξης.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Οστεοπαθητικής έδειξε πως η άπνοια ύπνου και οι σχετικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν διαρκή βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια κρίσιμων ετών. Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία τα παιδιά διαγνωσθέντα με αναπνευστικές διαταραχές ύπνου χρησιμοποιούν τη υγειονομική περίθαλψη κατά 226% περισσότερο από το γενικό πληθυσμό.
Έως 15% των παιδιών έχουν κάποια μορφή διαταραγμένης αναπνοής ύπνου. Εντούτοις, το 90% είναι αδιάγνωστα, επειδή τα συμπτώματα έχουν καταλογιστεί ως ψυχολογικά ή συναισθηματικά.

Όπως λέει ο John White, DDS, συγγραφέας αυτής της μελέτης, τα παιδιά που έχουν προβλήματα συμπεριφοράς ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να υποφέρουν από μια χρόνια έλλειψη καλού ύπνου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η νευρογνωστική ανάπτυξη, η κυτταρική αναγέννηση και η ανάπτυξη των ιστών και των οστών συμβαίνουν όλες κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου. Ωστόσο, όταν η αναπνοή παρεμποδίζεται στον ανώτερο αεραγωγό, ο εγκέφαλος μεταβαίνει πίσω από τον βαθύ ύπνο στον ύπνο για να επαναλάβει την κανονική αναπνοή – αποκλείοντας το μυαλό και το σώμα από τις κρίσιμες διαδικασίες αποκατάστασης.

Τα συμπτώματα της διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα παιδιά περιλαμβάνουν ροχαλητό, ανήσυχο ύπνο, υπερβολική υπνηλία, λείανση δοντιών και σφίξιμο των σιαγόνων, ημικρανίες, και ευερεθιστότητα. Αν υπάρχει υπόνοια και για διαταραγμένη αναπνοή ύπνου, τότε είναι απαραίτητο το παιδί να ελεγχθεί από μια πολυεπιστημονική ομάδα. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως ένα παιδιατρικό, έναν ειδικό για τον ύπνο, έναν οδοντίατρο που έχει εκπαιδευτεί στην κρανιοπροσωπική ανάπτυξη και ένα θεραπευτή λειτουργικότητας της κίνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ