Επιστήμες Υγείας

Ιστορική εξέλιξη στην ιατρική! Άνθρωπος μολυσμένος με μύκητα-δολοφόνο θεραπεύτηκε για πρώτη φορά

Μετά από δύο χρόνια θεραπειών, ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε από τον θανατηφόρο μύκητα του φυτού Chondrostereum purpureum έχει αναρρώσει πλήρως. Η περίπτωσή του αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μια μελέτη του Μαρτίου 2023 που δημοσιεύτηκε στo Medical Mycology Case Reports.

Ο 61χρονος άνδρας από την Καλκούτα μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο παρουσιάζοντας βραχνή φωνή, βήχα, υποτροπιάζουσα φαρυγγίτιδα (πονόλαιμος), κόπωση, δυσκολία στην κατάποση και ανορεξία τους προηγούμενους τρεις μήνες. Τις περισσότερες φορές, όσοι προσβάλλονται από σπάνιες μυκητιάσεις έχουν υπάρχουσες παθήσεις που μειώνουν τις ανοσοποιητικές τους ικανότητες, όπως ο διαβήτης, ο HIV ή οποιαδήποτε ασθένεια που απαιτεί ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, αυτός ο άνθρωπος ήταν κατά τα άλλα υγιής. Απέκτησε τη μόλυνση στη δουλειά του ως μυκητολόγος φυτών, δουλεύοντας με οργανικό υλικό σε αποσύνθεση, μανιτάρια και διάφορους φυτικούς μύκητες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το Chondrostereum purpureum προκαλεί μια μυκητιακή ασθένεια που ονομάζεται Silver Leaf, η οποία προσβάλλει τα περισσότερα είδη της οικογένειας των τριαντάφυλλων, εξηγεί η μελέτη. Είναι προοδευτικό και συνήθως θανατηφόρο, κάνει φύλλα και κλαδιά ασημί με τα σπόρια του καθώς εξαπλώνεται. Είναι μια αερομεταφερόμενη ασθένεια.

Ο Δρ. Shuchin Bajaj, ιδρυτής και διευθυντής του δικτύου νοσοκομείων Ujala Cygnus στην Ινδία είπε στην Indian Express ότι η έκθεση σε μολυσμένο έδαφος, ξύλο ή φυτικό υλικό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης για τον άνθρωπο. «Ο μύκητας μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω κοψίματος, εκδορών ή εισπνοής σπορίων», είπε.

Η μελέτη εξήγησε ότι, αν και υπάρχουν εκατομμύρια είδη μυκήτων στο περιβάλλον μας, μόνο μερικές εκατοντάδες μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και ζώα. «Το ότι οι ασθένειες των ζώων και των ανθρώπων μπορούν να προκληθούν από φυτικά παθογόνα είναι μια νέα ιδέα που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την τάση εμφάνισης μιας τέτοιας μόλυνσης σε υγιή καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα», κατέληξαν οι ερευνητές.

Μυκητιασική λοίμωξη σε νοσοκομεία των ΗΠΑ

Τα κρούσματα μυκητιάσεων φαίνεται να αυξάνονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δυνητικά θανατηφόρες μυκητιασικές λοιμώξεις με Candida auris εξαπλώνονται ταχύτατα στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται σχεδόν μεταξύ 2020 και 2021, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 44% σε 476 το 2019, από 330 το 2018, και στη συνέχεια, 59% σε 756 το 2020 και κατά 95% σε 1.471 το 2021, ανέφεραν οι ερευνητές του οργανισμού τη Δευτέρα στο Annals of Internal Medicine.

Επίσης ανησυχητικός ήταν ο τριπλασιασμός το 2021 του αριθμού των περιπτώσεων που ήταν ανθεκτικές στις εχινοκανδίνες, την κατηγορία των φαρμάκων που συνιστώνται συχνότερα για τη θεραπεία της νόσου. Ένας υψηλός πυρετός με ρίγη που δεν βελτιώνεται μετά τη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης από Candida auris.

Οι άνθρωποι που είναι πολύ άρρωστοι, έχουν επεμβατικές ιατρικές συσκευές όπως μηχανικούς αναπνευστήρες ή έχουν μεγάλη ή συχνή παραμονή στο νοσοκομείο διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τις λοιμώξεις, αναφέρει η έκθεση.

«Η ταχεία αύξηση και η γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική και υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή επιτήρηση, διευρυμένη εργαστηριακή ικανότητα, ταχύτερες διαγνωστικές εξετάσεις και τήρηση αποδεδειγμένης πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Μέγκαν Λάιμαν.

Άλλες χώρες έχουν επίσης αναφέρει αυξημένη εξάπλωση του μύκητα, είπαν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ουκρανική τακτική τρόμου στο μέτωπο-Στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά σε ρωσικά χαρακώματα και... όποιον πάρει ο Χάρος (Εικόνα)

Αν και είναι εντυπωσιακά απλά στον σχεδιασμό τους, τα εν λόγω επίγεια drones καμικάζι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...