Επιστήμες Υγείας

Κορονοϊός-έρευνα: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη ακόμα και για τους ανεμβολίαστους

Οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Omicron του κορονοϊού μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε σοβαρή ασθένεια και να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη ή να πεθαίνουν απ' ό,τι συνέβαινε με προηγούμενες παραλλαγές, έδειξε την Παρασκευή νοτιοαφρικανική μελέτη.

Η μελέτη, από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων (NICD) στην περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, κατέληξε στο συμπέρασμα, αφού συνέκρινε περίπου 11.600 ασθενείς από τα τρία πρώτα κύματα COVID-19 με περίπου 5.100 από το κύμα που οφείλεται στην Omicron και ξεκίνησε τον Νοέμβριο.

Η Omicron σε παγκόσμιο επίπεδο έτεινε να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο και αναλογικά λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και θανάτους, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν το βαθμό στον οποίο αυτό οφείλεται σε υψηλότερα ποσοστά ανοσίας που δημιουργήθηκαν από εμβολιασμό ή προηγούμενη ασθένεια, ή η Omicron είναι εγγενώς λιγότερο δυσάρεστη.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το ένα τέταρτο του μειωμένου κινδύνου σοβαρής νόσου με τον Omicron αποδίδεται σε χαρακτηριστικά του ίδιου του ιού.

"Στο κύμα που καθοδηγείται από την Omicron, οι σοβαρές μολύνσεις από COVID-19 μειώθηκαν κυρίως λόγω της προστασίας που παρέχεται από προηγούμενη λοίμωξη ή/και εμβολιασμό, αλλά η εγγενώς μειωμένη ιογένεια μπορεί να ευθύνεται για έναν περίπου 25% μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νοσηλείας ή θανάτου σε σύγκριση με την Delta", αναφέρει η μελέτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ