Επιστήμες Υγείας

Κορονοϊός-Εμβόλιο Pfizer: Νέα έρευνα δείχνει ότι προστατεύει ως ένα βαθμό από τη μετάλλαξη Όμικρον

Στο γριφώδες ερώτημα εάν τα εμβόλια «πιάνουν» τη μετάλλαξη Omicron, οι επιστημονικές απόψεις ποικίλλουν, όμως μια έρευνα, σε αρχικό στάδιο, εμφανίζεται κάπως καθησυχαστική μέσα στον κυκεώνα της πανδημίας. 

Στα πρώτα εργαστηριακά πειράματα για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος της Pfizer, ερευνητές του αφρικανικού ινστιτούτου υγείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το στέλεχος που ανακαλύφθηκε αρχικά στη Μποτσουάνα προσβάλει μεν περισσότερο από άλλα το ανοσοποιητικό σύστημα, συναντά όμως τείχος στους εμβολιασμένους. 

Στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer, συγκεκριμένα, η απώλεια προστασίας σε περίπτωση προσβολής από τη μετάλλαξη είναι μεν δυνατή, δεν είναι όμως απόλυτη που σημαίνει ότι το ενέσιμο σκεύασμα παρέχει τρόπον τινά θωράκιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Με εντατικό ρυθμό εργάζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες σε περίπτωση που η Omicron καταστήσει αναποτελεσματικά τα ενέσιμα σκευάσματα. 

Οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων διαμηνύουν πως βρίσκονται σε θέση μάχης για να παράξουν δόσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της Omicron.

Προβληματίζει, πάντως, το γεγονός πως η Οmicron φέρει πολλές παραλλαγές στο εσωτερικό της ενώ έχει χαρακτηριστεί ανησυχητική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Το θετικό, μέχρι στιγμής, είναι πως δεν προκαλεί, όπως φαίνεται, βαριά νόσηση αλλά ήπια συμπτωματολογία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ