Επιστήμες Υγείας

Κορονοϊός: Τα όργανα που «χτυπάει» περισσότερο

«Η λοίμωξη της COVID-19 προσβάλλει συχνότερα τους πνεύμονες, το ενδοθήλιο των αγγείων, το συκώτι και τα έντερα» αποκάλυψε ο λοιμωξιολόγος, Ευγκένι Τιμάκοφ σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Vesti FM.

«Τα "αγαπημένα" όργανα της νόσου είναι κατά κύριο λόγο οι πνεύμονες και το ενδοθήλιο των αγγείων, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κυττάρων στα οποία πολλαπλασιάζεται ο ιός. Γι' αυτό συχνά υπάρχουν αγγειακές αντιδράσεις και σχηματισμός θρόμβων» εξήγησε ο γιατρός.

Η ηπατική ανεπάρκεια είναι μια άλλη ανησυχητική επιπλοκή της νόσου COVID-19. Τα παιδιά που νοσούν με COVID-19 παρουσιάζουν γαστρεντερολογικά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, σύμφωνα με τον ειδικό, η ασθένεια επηρεάζει σοβαρά την ανοσολογική μνήμη, οπότε όσοι έχουν νοσήσει αρχίζουν να αρρωσταίνουν πιο συχνά και να κολλάνε νέες ασθένειες. Μπορεί να έχουν έξαρση ερπητικών λοιμώξεων, που «κάθονταν» στον οργανισμό πριν από την COVID-19, αλλά σε πιο ήπια μορφή.

Μάλιστα, όπως τόνισε, ο εμβολιασμός παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπος προστασίας. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ρωσικού Υπουργείου Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, το ποσοστό των εμβολιασμένων μεταξύ των βαρέως νοσούντων με COVID-19 είναι λιγότερο από 0,03%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ