Κορωνοϊός και εργαστήριο
Επιστήμες Υγείας

Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο ή όχι;

Μια εξαιρετική ανάρτηση του καθηγητή Γενετικής Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, μια έγκυρη και νηφάλια «φωνή» που αξίζει να ακούγεται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες.. Στο παρακάτω κείμενο, το οποίο ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook απαντάει στα παρακάτω ερωτήματα:

Α) Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο ή όχι;

Β) Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο ιολογίας του Wuhan της Κίνας και εξαπλώθηκε τυχαία;


Γ) Ο κορωνοϊός είναι βιολογικό όπλο των Αμερικανών που σχεδιάστηκε με στόχο να χτυπήσει/εξοντώσει την Κίνα και το Ιράν;


Δ) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Πάρτε στα σοβαρά τον κορωνοϊό - Συνιστά απειλή για κάθε χώρα. Ο κορωνοϊός θα αλλάξει τον τρόπο της ζωής μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χρήση βιολογικών όπλων μαζικής καταστροφής επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την εμφάνιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 στην Κίνα. Στο διαδίκτυο υπάρχουν απόψεις για το θέμα από Ιρανό στρατηγό, καθηγητές, απλούς πολίτες και αρκετά ερωτήματα στον λογαριασμό μου στο facebook, αν ο ιός κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο.


Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί ότι με την πρόοδο της γενετικής μπορεί να γίνει σύνθεση του γενετικού υλικού, του RNA, του κορωνοϊού στο εργαστήριο.


Ατύχημα σε εργοστάσιο παρασκευής βιολογικών όπλων (βακτηρίου άνθρακα) σημειώθηκε στη Σιβηρία, πριν μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων και ζώων. Η αντιμετώπιση της επιδημίας άνθρακα έγινε με τη βοήθεια και Αμερικανών επιστημόνων.

Γενετικά όπλα

Σε πολλά εργαστήρια διερευνάται η γενετική σύσταση ανθρώπινων πληθυσμών αναλύοντας εκατοντάδες γονίδιά τους, προκειμένου να περιγραφούν οι γενετικές διαφορές ανάμεσα σε πληθυσμούς, αλλά και άτομα, ώστε να αναπτυχθούν φάρμακα που θα είναι κατάλληλα για μεμονωμένα άτομα. Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί εργασία που να δείχνει απόλυτη διάκριση των ανθρώπινων πληθυσμών με βάση τη γενετική τους σύσταση. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της ανάλυσης του γενετικού υλικού δείχνουν ότι, παρόλο που καθένας μας έχει μοναδική γενετική σύσταση, δεν ταυτοποιήθηκαν ακόμη απόλυτα χαρακτηριστικές γενετικές διαφορές που να διακρίνουν τη γενετική σύσταση ανθρώπινων πληθυσμιακών ομάδων. Αν λοιπόν χρησιμοποιηθούν γενετικές βόμβες, θα πρέπει ο επιτιθέμενος να γνωρίζει τη γενετική σύσταση των στρατιωτών του για να μην πληγούν και αυτοί. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η καταγραφή των γενετικών διαφορών ανάμεσα στον πληθυσμό στόχο και στον επιτιθέμενο, ώστε η βιολογική βόμβα των φτωχών (ιός ή βακτήριο) να πλήττει μόνο άτομα με συγκεκριμένη γενετική σύσταση έχει αποτύχει. Ως εκ τούτου ο κορωνοϊός δεν μπορεί να είναι βιολογικό όπλο των Αμερικανών, γιατί δεν ισχύει η προηγούμενη συνθήκη και επιπρόσθετα η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και στις ΗΠΑ.


Η γενετική έχει αναπτύξει ταχείες και αξιόπιστες μεθοδολογίες ιχνηλάτησης της πηγής προέλευσης του κορωνοϊού. Κινέζοι ερευνητές παρουσίασαν την πλήρη αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού 2019-nCoV που απομόνωσαν από ασθενείς. Διαπίστωσαν ότι το γονιδίωμά τους είναι σχεδόν πανομοιότυπο μεταξύ τους. Επιπρόσθετα, ο ιός 2019-nCoV έχει γενετική ομοιότητα με τον ιό SARS-CoV σε ποσοστό 79,5%. Επιπλέον, ο ιός 2019-nCoV είναι σε ποσοστό 96% ταυτόσημος σε επίπεδο ολόκληρου-γονιδιώματος με τον κορωνοϊό που προσβάλει νυχτερίδες.


Τέλος, το μη προβλέψιμο της χρήσης βιολογικών οπλών καθιστά όλα τα κράτη προσεκτικά. Παρόλα αυτά, το μήνυμα των απλών πολιτών προς τις κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί διαδηλώνουν την 6η Αυγούστου φωνάζοντας «Ποτέ πια Χιροσίμα». Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί να διαδηλώνουμε φωνάζοντας «Ποτέ μια Βιολογική Ωρολογιακή Βόμβα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...