Επιστήμες Υγείας

Ύποπτη ''σιωπή'' της Τουρκίας για τον κορωναϊό - Τι κρύβει ο Ερντογάν;

Στις 6 Μαρτίου, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC ανέφερε τον εκνευρισμό του υπουργού πετρελαίου του Ιράν Bijan Namdar Zangeneh, ο οποίος θεωρήθηκε ότι αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Τουρκία και η Βόρεια Κορέα, όταν δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη ότι: «Πιστεύω ότι ανακοινώνουμε και δηλώνουμε την πραγματική κατάστασή μας, ενώ ορισμένες χώρες δεν λένε τίποτα για την κατάστασή τους. "

Το Ιράν κατηγορήθηκε αρχικά ότι απέκρυβε τα κρούσματα της ασθένειας του κορωνοϊού, αλλά αυτή την εβδομάδα, ο  Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) επαίνεσε την Τεχεράνη, για την «καταγραφή» των κρουσμάτων της επιδημίας του κορονοϊού, αναφέροντας ότι αυτή πρέπει να είναι η  «προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων».

Μέχρι τις 13:00 μμ στις 7 Μαρτίου, το Ιράν είχε καταγράψει 5,823 περιπτώσεις ασθενών από κοροναϊό,  συμπεριλαμβανομένων 145 θανάτων.

Ο Ζανγκανέ επίσης δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει λάβει «σημαντική βοήθεια από καμία χώρα» για να αντιμετωπίσει την επιδημία, και κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για «ψέματα», όταν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ είχαν κάνει πρόταση για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν.

Η εύθραυστη οικονομική κατάσταση

Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας είναι εύθραυστη και ένα  σοβαρό χτύπημα στην  τουριστική βιομηχανία της χώρας, που αντιπροσωπεύει το 13% της οικονομίας της,  θα προκαλούσε ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη άσχημη κατάσταση.

Στις 7 Μαρτίου, καθώς οι φόβοι της παγκόσμιας ύφεσης αναζωπυρώθηκαν, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της S & P Global δήλωσε ότι η Τουρκία, και άλλες αναδυόμενες αγορές χαμηλότερου κινδύνου, αλλά και ορισμένοι παραγωγοί πετρελαίου, θα αντιμετωπίσουν  μεγαλύτερη πίεση στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας λόγω του κορονοϊού.

Ο Frank Gill, ανώτερος διευθυντής της S & P Global για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε στο Reuters ότι «αυτή η επιδημία του κορονοϊού σαφώς θα επηρεάσει κάθε τουριστική οικονομία το 2020».

Η ανησυχία για πολλές χώρες, ενόψει της κρίσης του κορονοϊού, είναι η προοπτική  της τάσης του εγχώριου νομίσματος, το οποίο  καταρρέει, καθιστώντας πιο δαπανηρή για την Άγκυρα, την αποπληρωμή  του χρέους της, που είναι  σε σκληρό  νόμισμα όπως το δολάριο. «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την Τουρκία», ανέφερε ο Γκιλ σε σχέση με αυτό το θέμα.

Στις 7 Μαρτίου  μια αναφορά από την τουρκική ιστοσελίδα bianet, ανέφερε ότι η τουρκική ιατρική ένωση (TTB) επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία, μια χώρα των 82 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν έχει καταγράψει περιπτώσεις της ασθένειας.

Ο πρόεδρος του TTB Sinan Adiyaman δήλωσε ότι «η δυσπιστία των πολιτών κατά του υπουργείου Υγείας» ήταν «λυπηρή».

Ακόμη και αν η Τουρκία αποφύγει επισήμως τον κορωνοϊό, θα υποστεί φυσικά σημαντικές επιπτώσεις στο εξωτερικό εμπόριο που προκαλούνται από την ίδια την επιδημία.

Στις 6 Μαρτίου, η ιστοσελίδα Al-Monitor ανέφερε πως το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών της Τουρκίας  με το Ιράκ, απενεργοποίησε μια σημαντική εμπορική διαδρομή, απειλώντας τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το δεύτερο πέρασμα  του Habur, προς το ιρακινό Κουρδιστάν, σφραγίστηκε την 1η Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά την απόφαση για κλείσιμο των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράν.

Που είναι η αλήθεια και που το ψέμα για την περίπτωση της Τουρκίας, είναι κάτι που θα το μάθουμε λίαν συντόμως.
https://www.intellinews.com/questions-grow-over-turkey-s-coronavirus-free-status-178014/

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...