Επιστήμες Υγείας
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Ποια νοσοκομεία στην Ελλάδα θα διαχειριστούν τυχόν κρούσματα

Στα νοσοκομεία αναφοράς και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καταγράφεται επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Ειδικοί θάλαμοι μόνωσης έχουν καθοριστεί στα συγκεκριμένα νοσοκομεία, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας «οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση».

Αναστολή οργανωμένων εκδρομών στην Κίνα
Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είχε συνάντηση με την πρέσβειρα της Κίνας κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε και για την απόφαση των αρχών να αναστείλουν όλες τις οργανωμένες εκδρομές, καθώς και γενικότερα για τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να ελεγχθεί η επιδημία.

Αντίστοιχα ο υπουργός την ενημέρωσε για τα μέτρα πρόληψης που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές σε αεροδρόμια και σε νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι ο ιός έχει φτάσει στην Ευρώπη καθώς επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Γαλλία και Γερμανία.

Εξάλλου την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ, για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος του κορονοϊού 2019-nCoV.

Οι κορονοϊοί, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονοϊούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ