Επιστήμες Υγείας

Εξέταση μνήμης: Μπορεί να προλάβει το Αλτσχάιμερ;

Αρκετοί άνθρωποι άνω των 65 ετών εμφανίζουν από νωρίς ήπια γνωστική εξασθένηση μια κατάσταση, που μπορεί να αποτελεί και το πρώτο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου, μπορεί να ξεκινήσει από νωρίς, εφόσον το άτομο ελέγχει τη μνήμη του μια φορά το χρόνο και απευθυνθεί στο γιατρό μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια γνωστικής εξασθένισης.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».

Συνήθως ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ επισκέπτεται τον γιατρό όταν έχει ήδη εκδηλώσει κάποια από τα συμπτώματα. Η βαρύτητά τους ωστόσο σε συνδυασμό με την καθυστερημένη διάγνωση, μπορεί να δυσκολεύει τη διαχείριση της νόσου και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους να αναφέρουν οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν με τη μνήμη τους γιατί πολύ απλά μπορεί οι ίδιοι να μην είναι σε θέση να τα αναγνωρίσουν, πόσω μάλλον να τα αναφέρουν στο γιατρό τους», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ. Νόρμαν Φόστερ από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας παροτρύνει τους γιατρούς να χρησιμοποιούν ένα μαθηματικό εργαλείο, το οποίο βοηθά στην ποσοτικοποίηση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης των ασθενών, αξιολογώντας ταυτόχρονα και την ψυχική κατάστασή τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

«Από τη στιγμή που η γνωστική ικανότητα είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης καλής εγκεφαλικής λειτουργίας και μπορεί να ελεγχθεί με απλά τεστ μνήμης, η αξιολόγησή του μπορεί να βελτιώσει τη νευρολογική φροντίδα», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ. Νόρμαν Φόστερ από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.


Σχεδόν το 7% των ατόμων λίγο πριν τα 60 πάσχουν από ήπια γνωστική εξασθένιση και το 38% των ατόμων πάνω από τα 85.

Η χρήση νέας μαθηματικής μεθόδου, μπορεί να κινητοποιήσει τους γιατρούς ώστε να αναγνωρίσουν από νωρίς τα σημάδια της νευροεκφυλιστικής νόσου και να παρέχουν τη βέλτιστη φροντίδα στους ασθενείς.

Αν και δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την γνωστική εξασθένιση, η εκδήλωσή της βοηθά τους γιατρούς να παρακολουθούν στενότερα τους ασθενείς, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.

«Οι ετήσιες αξιολογήσεις δεν θα βοηθήσουν μόνο στην έγκαιρη διάγνωση της ήπιας γνωστικής δυσλειτουργίας, θα βοηθήσουν και τους ιατρούς να παρακολουθούν στενότερα μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος
Ελληνοτουρκικά 0

Κλίμα έντασης στα σύνορα! Την ώρα που η Τουρκία πιέζει τον Έβρο, η στάση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως φέρνει κύμα αντιδράσεων

Το «Δόγμα Οζάλ» για το Μεταναστευτικό-Σειρά δημοσιευμάτων του ελληνικού τύπου μιλούν για ραγδαία αύξηση ενδιαφέροντος...
Ελληνοτουρκικά 0

Τέλος οι βόλτες - Το επίσημο έγγραφο-σφαλιάρα που πέταξε έξω από την Ελλάδα ανώτατο στέλεχος Τούρκων εθνικιστών που ήθελε...παιχνίδια

Ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής εξέπεμψαν οι ελληνικές αρχές στον Έβρο, μπλοκάροντας την είσοδο και επιβάλλοντας 3ετή...