Διατροφή
Ενημερώθηκε στις:

Οδηγός συντήρησης φρούτων-Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά και ποια τα ευαίσθητα;

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη γεύση ενός ώριμου ροδάκινου το καλοκαίρι ή ενός ζουμερού πορτοκαλιού τον χειμώνα. Τα φρούτα δεν είναι απλώς μέρος μιας υγιεινής διατροφής, είναι πηγή απόλαυσης, βιταμινών και χρωμάτων στην καθημερινότητά μας.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές τα φρούτα αλλοιώνονται πιο γρήγορα απ’ όσο θα θέλαμε. Και κάπου εκεί ξεκινάει η μεγάλη απορία: ποια φρούτα μπαίνουν στο ψυγείο και πώς τα διατηρούμε σωστά;

Η συντήρηση των φρούτων δεν είναι θέμα μόνο θερμοκρασίας, αλλά και χρόνου, υγρασίας, αερισμού και – ναι – σωστού «συγκατοίκου» στο ράφι του ψυγείου. Ας δούμε τι ισχύει και πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τη φρεσκάδα τους χωρίς να θυσιάσουμε γεύση και άρωμα.

Το ψυγείο μας είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια συντήρησης των τροφίμων, αλλά όχι όλα τα φρούτα είναι φίλοι του ψυχρού περιβάλλοντος. Η λανθασμένη αποθήκευση μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση, την υφή, ακόμα και τη θρεπτική τους αξία.

Η πρώτη βασική αρχή είναι να γνωρίζουμε ποια φρούτα αντέχουν στη χαμηλή θερμοκρασία και ποια όχι. Μπανάνα, παπάγια, μάνγκο και ανανάς, λόγω της τροπικής καταγωγής τους, παράγουν ένζυμα που ενεργοποιούνται σε θερμοκρασίες κάτω από 12 °C.

Αν μπουν στο ψυγείο, μελανιάζουν ή αποκτούν «φλοιό» που θολώνει τη γεύση. Αντίθετα, μήλα, αχλάδια, κεράσια και σταφύλια εξελίσσουν πιο αργά την ωρίμανσή τους υπό ψύξη, επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής τους. 

Φρούτα που ωριμάζουν εκτός ψυγείου και μπορούν μετά να μπουν:

Αυτά είναι συνήθως όσα χρειάζονται να ολοκληρώσουν την ωρίμανσή τους σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις ωριμάσουν πλήρως, μπορείτε να τα μεταφέρετε στο ψυγείο για να παρατείνετε τη ζωή τους.

Μπανάνες: Ποτέ στο ψυγείο πριν ωριμάσουν πλήρως, καθώς θα μαυρίσουν και η υφή τους θα γίνει αλλοιωμένη. Μόλις ωριμάσουν, μπορείτε να τις βάλετε, αν και η φλούδα τους θα μαυρίσει, η σάρκα θα παραμείνει εντάξει για λίγες μέρες.

Αβοκάντο: Ωριμάζουν εκτός ψυγείου. Μόλις μαλακώσουν, μπείτε τα στο ψυγείο.

Τομάτες: Ναι, είναι φρούτα! Το ψυγείο αλλοιώνει τη γεύση και την υφή τους. Αποθηκεύστε τις σε θερμοκρασία δωματίου και καταναλώστε τις γρήγορα.

Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα, Δαμάσκηνα: Αφήστε τα εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν και να γίνουν τρυφερά. Μετά, μπορούν να μπουν για λίγες μέρες.

Μάνγκο, Παπάγια, Ανανάς: Ωριμάζουν καλύτερα εκτός ψυγείου.

Φρούτα που ΔΕΝ πρέπει ποτέ να μπουν στο ψυγείο:

Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ): Προτιμούν τη θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο μπορεί να τα κάνει να στεγνώσουν και να χάσουν το άρωμά τους.

Καρπούζι και πεπόνι (ολόκληρα): Το ψυγείο μειώνει τα αντιοξειδωτικά τους και αλλοιώνει τη γεύση. Μόλις κοπούν, ναι, πρέπει να μπουν στο ψυγείο σε σφραγισμένο δοχείο.

Φρούτα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο:

Αυτά είναι τα ευαίσθητα στην αιθυλένη και όσα διατηρούνται καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Μούρα (φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, blueberries): Είναι πολύ ευαίσθητα. Πλύντε τα λίγο πριν τα καταναλώσετε και αποθηκεύστε τα σε ένα ρηχό δοχείο, στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφά την υγρασία.

Κεράσια: Διατηρούνται πολύ καλά στο ψυγείο.

Σταφύλια: Πλύντε τα λίγο πριν τα φάτε. Διατηρούνται καλύτερα σε μια σακούλα στο ψυγείο.

Μήλα και αχλάδια: Μπορούν να ωριμάσουν εκτός ψυγείου, αλλά αν θέλετε να τα διατηρήσετε για εβδομάδες, βάλτε τα στο ψυγείο. Προσοχή: παράγουν μέτρια ποσότητα αιθυλενίου, οπότε μην τα βάζετε δίπλα σε ευαίσθητα φρούτα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ