Διατροφή

Αυτά είναι τα πιο βρώμικα φρούτα και λαχανικά του 2018

Η φράουλα καταχωρήθηκε πρώτη στη λίστα με τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά.

Στη λίστα που δημοσιεύει κάθε χρόνο η οργάνωση Environmental Working Group (EWG) και σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, σε ποσοστό 70% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Όπως σημειώνεται οι φράουλες περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο είναι γεμάτες από υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα κι όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει ακόμα 11 φρούτα και λαχανικά, ενώ υπάρχουν και 15 άλλα «καθαρά» προϊόντα.

Αναλυτικά:

Τα «βρώμικα» προϊόντα

1.φράουλες

2.σπανάκι

3.νεκταρίνια

4.μήλα

5.ροδάκινα

6.αχλάδια

7.κεράσια

8.σταφύλια

9.σέλερι

10.ντομάτες

11.πιπεριές

12.πατάτες

Η καθαρή δεκαπεντάδα

Η καθαρή δεκαπεντάδα περιλαμβάνει τα προϊόντα με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων.

1. γλυκό καλαμπόκι

2. αβοκάντο

3. ανανάς

4. λάχανο

5. κρεμμύδια

6. κατεψυγμένος γλυκός αρακάς

7. παπάγια

8. σπαράγγια

9. μάνγκο

10. μελιτζάνα

11. πεπόνι μελιτώματος

12. ακτινίδια

13. πεπόνι κανταλούπ

14. κουνουπίδι

15. γκρέιπφρουτ

Πώς συντάχθηκε η λίστα
Η λίστα βασίζεται σε αποτελέσματα δοκιμών από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων σε περισσότερα από 38.800 μη οργανικά δείγματα.

Η ομάδα εργασίας για το Περιβάλλον εξετάζει 6 μέτρα μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του μέσου αριθμού φυτοφαρμάκων που εντοπίζονται στα δείγματα και της μέσης ποσότητας των εντοπισθέντων παρασιτοκτόνων.

Κατά τη δοκιμή των δειγμάτων, το προσωπικό του οργανισμού πλένει ή ξεφλουδίζει τα προϊόντα, προκειμένου να μιμηθούν τις πρακτικές των καταναλωτών.

Ένα δείγμα από φράουλες, έδειξε 20 φυτοφάρμακα, ανέφερε η έκθεση, Περισσότερο από το 98% των φραουλών, του σπανακιού, των ροδάκινων, των νεκταρινιών, των κερασιών και των μήλων ήταν θετικά για τουλάχιστον ένα υπόλειμμα φυτοφαρμάκου. Και κατά μέσο όρο, τα δείγματα σπανακιού είχαν κατά βάρος 1,8 φορές περισσότερο κατάλοιπο φυτοφαρμάκων από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ