Διατροφή

BBC: Αυτό είναι το ελληνικό νησί με το μυστικό της μακροβιότητας - Ποιο είναι;

Στη μεγάλη ηλικία των κατοίκων που μένουν στην Ικαρία αναφέρεται ρεπορτάζ του BBC, με τίτλο “Το ελληνικό νησί με το μυστικό της μακροβιότητας”. Στις συνομιλίες της με τους κατοίκους, η δημοσιογράφος Marissa Tejada διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι περνούν την καθημερινότητά τους κάνοντας αυτό που αγαπούν.

Το BBC βρέθηκε στο χωριό Χριστός Ραχών, που διαμένουν 300 κάτοικοι. Εκεί μίλησε με την κυρία Ιωάννα Πρωϊου, που παρότι έχασε εδώ και δεκαετίες, η ίδια συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά. “Κάνε στη ζωή σου αυτό που ξεσηκώνει το πάθος σου” συμβουλεύει.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, όλα είναι ήσυχα και ήρεμα. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν τον καφέ τους, οι καταστηματάρχες ανοιγοκλείνουν τα μαγαζιά τους χωρίς προκαθορισμένο ωράριο, ενώ πολλά καταστήματα έχουν ένα πρωτότυπο σύστημα τιμών: οι πελάτες παίρνουν ό,τι θέλουν και αφήνουν στον πάγκο χρήματα ως αντάλλαγμα.
Μπορεί η ηρεμία να είναι χαρακτηριστικό των ελληνικών νησιών, όμως η Ικαρία έχει κάτι το διαφορετικό.

Το 1/3 του πληθυσμού ζει για πάνω από 90 χρόνια. Μαζί με τη Σαρδηνία στην Ιταλία, τη Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, την Οκινάουα στην Ιαπωνία και το Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, η Ικαρία αποτελεί μια “μπλε ζώνη”, ένα από τα πέντε μέρη με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα παγκοσμίως.

Συνήθως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κλειδί της μακροζωίας είναι η υγιεινή διατροφή και η ενέργεια στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, όσοι ειδικοί και ανθρωπολόγοι σχετίζονται με την “Μπλε Ζώνη”, αναφέρονται επίσης στη σημασία των στενών οικογενειακών δεσμών και της εμπλοκής σε κοινότητες όπου υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στην έλλειψη άγχους των κατοίκων. Ο συνταξιούχος γιατρός Χριστόδουλος Ξενάκης, ηλικίας 81 ετών, έχει μια δική του θεωρία. “Κανείς δεν κανονίζει ραντεβού”, λέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ