Παρά την αναβολή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή υψηλών δασμών σε εμπορικούς εταίρους από την 9η Ιουλίου για την 1η Αυγούστου, Έλληνες ευρωβουλευτές προειδοποιούν για τον πιθανό αντίκτυπο τέτοιων δασμών σε ασθενείς και στις διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, ζητώντας συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ.
“Έλληνες ευρωβουλευτές απαιτούν αδασμολόγητο εμπόριο φαρμάκων, καθώς πλησιάζει η νέα προθεσμία”, τιτλοφορείται το δημοσίευμα του Euractiv, με υπότιτλο “οι Έλληνες ευρωβουλευτές Παπανδρέου και Τσιόδρας προειδοποιούν ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στα φαρμακευτικά προϊόντα απειλούν την υγεία και τις αλυσίδες εφοδιασμού, καλώντας την Επιτροπή να αντιδράσει αναλόγως”.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε στο Euractiv: “[…] χρειαζόμαστε τώρα μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία”, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επικοινωνήσει με σαφήνεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι, λόγω του υψηλού επιπέδου αλληλεξάρτησης σε αυτόν τον τομέα, η επιβολή δασμών θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά τις αλυσίδες εφοδιασμού και να οδηγήσει σε ελλείψεις φαρμάκων.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Παπανδρέου, όλες οι ιατρικές τεχνολογίες θα πρέπει να εξαιρεθούν από όποιους ενδεχόμενους τέτοιους δασμούς.
“Η απάντησή μας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τόσο τις αξίες μας όσο και τη δέσμευσή μας για ανθεκτικά, συστήματα υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τους ασθενείς”, τόνισε στο Euractiv, αποκαλώντας τους δασμούς στα φάρμακα “επίθεση στη δημόσια υγεία”, η οποία πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά.
“Αυτά τα μέτρα αποτελούν άμεση απειλή για την πρόσβαση των ασθενών σε βασικές θεραπείες και ενέχουν τον κίνδυνο να υπονομεύσουν τη διατλαντική αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων”, προειδοποίησε.
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να πιέσει για την εξαίρεση των φαρμακευτικών προϊόντων από τυχόν δασμούς, ώστε να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα φαρμάκων για τους Έλληνες και Ευρωπαίους ασθενείς.
“Παράλληλα με τις κοινωνικές και υγειονομικές επιπτώσεις, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι θέλουμε μια συμφωνία που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού τομέα, ο οποίος, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας, συμβάλλει καθοριστικά στην ευρωπαϊκή οικονομία”, τόνισε.