Υγεία

Συνάντηση Γεωργιάδη και Θεμιστοκλέους με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου: Συμφωνίες για μεταμοσχεύσεις και εξειδίκευση

Οι κ.κ. Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους συμμετείχαν σε σύσκεψη με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος και των δύο χωρών\.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Κύπρο, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους πραγματοποίησαν ομιλίες στο «Health Conference - Κύπρος, Ελλάδα & Ευρώπη» στη Λάρνακα.

«Τέτοιες συνεργασίες σήμερα χρειάζονται. Διότι βρισκόμαστε παγκοσμίως, ίσως μπροστά σε ένα τεράστιο σταυροδρόμι, το οποίο εσείς οι γιατροί το αντιλαμβάνεστε πολύ καλύτερα απ’ ότι εμείς οι πολιτικοί που καλούμαστε τώρα να το διαχειριστούμε και στη διαχείρισή του μόνο από κοινού οι χώρες θα μπορέσουν να απαντήσουν καλύτερα απ’ ότι η κάθε μία χωριστά».  Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε «τεράστιες ανατροπές, κυρίως στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και στην ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας. Σε βαθμό που σήμερα είναι δύσκολο να αντιληφθούμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «αυτό έχει την πολύ θετική του πλευρά. Θα μπορούμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές που σήμερα δεν μπορούμε, θα μπορούμε να παρατείνουμε την ζωή των ανθρώπων πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα και θα μπορούμε να θεραπεύουμε ασθένειες που σήμερα θεωρούνται ανίατες. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά καλά νέα για την ανθρωπότητα και για όλους εμάς προσωπικά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεωργιάδης: Εξετάζεται πιλοτική εφαρμογή συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για εφημερίες σε δημόσια νοσοκομεία

Τόνισε ωστόσο ότι οι προϋπολογισμοί όλων των συστημάτων υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις. «Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης» πρόσθεσε είναι «να ακολουθηθεί το μοντέλο που ακολούθησε η Ε.Ε. στην πανδημία. Η πανδημία μπορεί εδώ να αποτελέσει ένα προθάλαμο ενός κοινού τρόπου δράσης που θα επιτρέπει στα ευρωπαϊκά κράτη να διαπραγματευτούν με τη φαρμακοβιομηχανία και την υπόλοιπη ιατρική βιομηχανία από θέση ισχύος και να θέσουν εκείνα τα όρια τα οποία θα επιτρέπουν από την μία την πρόοδο της καινοτομίας και από την άλλη τη δυνατότητα των κρατικών προϋπολογισμών να κάνουν χρήση αυτών των νέων θεραπευτικών σκευασμάτων και ιατρικών δοσολογιών με τον τρόπο εκείνον που θα επιτρέψει στους συμπολίτες μας να απολαύσουν τα οφέλη της επιστήμης, τα οποία επαναλαμβάνω θα είναι πάρα πολλά και συνεχώς αυξανόμενα».

Γεωργιάδης: «Διευρύνουμε την συνεργασία μας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων»

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία. Είχα μία μακρά συνεργασία με τον συνάδελφο, φίλο μου και ομόλογό μου Υπουργό Υγείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τον κύριο Μιχάλη Δαμιανό. Ανταλλάξαμε πολλές απόψεις. Εύχομαι να διδαχθούμε και εμείς από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο σύστημα υγείας, τα τελευταία χρόνια. Θεωρούμε επιτυχημένη τη συνταγή και προς τη σωστή κατεύθυνση. Οφείλω να πω ότι συζητήσαμε για την διεύρυνση της συνεργασίας μας και στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στον τομέα της αναγνώρισης των επιστημονικών ιατρικών εξειδικεύσεων. Είμαι βέβαιος πως η καλή συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχιστεί και στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο υπ. Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Δαμιανός δήλωσε: 

«Καλωσορίζουμε τον φίλο Υπουργό Υγείας της Ελλάδος κύριο Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους. Η συνεργασία της Κύπρου και της Ελλάδος, ιδιαίτερα στο κομμάτι της υγείας, είναι εξαιρετική και συνεχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό για τη συνεργασία, αλλά και τη στήριξη την οποία έχουμε ως Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Έχουμε συζητήσει σημαντικά θέματα σχετικά με τη συνεργασία μας αυτή. Δύο συμφωνίες τις οποίες θα υπογράψουμε σχετικά με τον τομέα των μεταμοσχεύσεων όπως επίσης και μία τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας του 1987 όσον αφορά τις εξειδικεύσεις των γιατρών, αλλά και το θέμα των φαρμάκων. Να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση της Ελλάδος και ιδιαίτερα τον Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό Υγείας της Ελλάδος για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί».

Με την σειρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε: 

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ και μάλιστα για δεύτερη φορά, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κύπρο. Με τον φίλο Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανό έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που βρισκόμαστε εδώ μαζί με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για να συζητήσουμε σημαντικά θέματα που αφορούν τη διεύρυνση και την ενίσχυση του τομέα της Υγείας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Είναι καθήκον μας να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία των χωρών μας έτσι ώστε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ