Υγεία

Σαρακοστή: Η σημασία της νηστείας της Σαρακοστής στην ψυχοσωματική μας υγεία

Για την ευεργετική επίδραση της νηστείας της Σαρακοστής στην ψυχοσωματική μας υγεία μίλησε η διαιτολόγος και διδάκτωρ Βιοχημείας στο Ασκληπιείο Βούλας, Ελένη Παπαγιαννίδου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, τα τελευταία χρόνια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πάρα πολλά πανεπιστήμια έχουν επικεντρωθεί στο να κάνουν συστηματικές ανασκοπήσεις.

«Υπάρχουν δύο εξαιρετικές το 2017 και το 2023» σημείωσε, «που δείχνουν σαφέστατα ότι αυτό το διατροφικό πρότυπο, το οποίο είναι τύπου χορτοφαγικό – με εξαίρεση τα σαλιγκάρια κι ό,τι έχει κάποια θαλασσινά, οστρακοειδή – εάν γίνει με τις σωστές προϋποθέσεις αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, ουσιαστικά συμβάλλει πάρα πολύ στο να φτιάξουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ».

«Ακριβώς επειδή μειώνει τα λιπαρά κι αν ουσιαστικά αφαιρέσουμε και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ποιότητα και στην ποσότητα, μειώνεται αυτό που λέμε η τοξικότητα του να προσλαμβάνουμε πάρα πολύ περιττή ενέργεια. Ουσιαστικά η περιττή ενέργεια, οι περιττές θερμίδες που καταναλώνουμε και κακές θερμίδες μακροπρόθεσμα ουσιαστικά δημιουργούν ένα είδος τοξικότητας. Αυτό που ουσιαστικά δηλαδή διορθώνει, είναι να κάνουμε μια αποχή από τρόφιμα τα οποία μπορεί να είναι πολύ φλεγμονώδη, πολύ βαριά για τον οργανισμό μας. Ο όρος αποτοξίνωση είναι λίγο αδόκιμος αλλά ουσιαστικά έχει να κάνει με το να δούμε σε τι έχουμε εθισμό» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμα η κ. Παπαγιαννίδου τόνισε ότι «ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι που δεν ακούγεται πάρα πολύ στην τηλεόραση είναι ότι τα τελευταία 2 – 3 χρόνια γίνονται μελέτες εξαιρετικές που δείχνουν ότι αν κάνουμε σωστά νηστεία σε συνδυασμό με μια σωστή θρέψη μπορεί η διατροφή να θεραπεύσει ακόμη και διπολική διαταραχή, ακόμη και πάρα πολλές ψυχικές ασθένειες[…] Δηλαδή όντως φέρνει καλύτερη διάθεση. Αν δηλαδή εστιάσουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, ανεξαρτήτως νηστείας ή όχι φαίνεται ότι η διατροφή πάρα πολλά οφέλη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Αγωνία για τον Ιρανό πρόεδρο: Βρέθηκε το ελικόπτερο μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν - Όλη η χώρα προσεύχεται - "Είναι νεκρός" λέει το Ισραήλ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη δύσβατη περιοχή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον εντοπισμό των επιβατών - Τα σενάρια...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...