Υγεία

Κετογονική διατροφή: Αυτές τις ασθένειες προκαλεί η διάσημη δίαιτα

Σύμφωνα με νέες έρευνες η διάσημη διατροφή φαίνεται να προκαλεί σοβαρές ασθένειες και να επιβαρύνει την καρδιά.

Διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια έχουν όσοι ακολουθούν μια εξαιρετικά δημοφιλή διατροφή με στόχο να χάσουν βάρος - Διαβάστε τα ενδιαφέροντα ευρήματα νέας καναδικής μελέτης

Μια δίαιτα χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων – γνωστή και ως κετογονική – βρέθηκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, οι οποίοι διερεύνησαν τους δυνητικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία της καρδιάς. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας παρουσιάστηκαν στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Η κετογονική δίαιτα είναι εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στη συμβολή της στην απώλεια βάρους, αλλά και τη διαχείριση παθήσεων, όπως ο διαβήτης. Πρόκειται για ένα διατροφικό πρότυπο, στο οποίο ένα 60-80% των ημερήσιων θερμίδων προσλαμβάνεται από λιπαρά τρόφιμα, όπως το τυρί, το αβοκάντο και το ψάρι, ενώ ένα 20-30% από πρωτεΐνες. Όσοι ακολουθούν αυτή τη δίαιτα προσπαθούν να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερους υδατάνθρακες, περιορίζοντας τρόφιμα όπως το ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες.

Οι υδατάνθρακες, ωστόσο, είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό, αποτελώντας την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Η έλλειψή τους ωθεί τον οργανισμό στην «κέτωση», κατά την οποία το σώμα αρχίζει να διασπά λίπη για να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια, οδηγώντας σε μεγαλύτερες καύσεις και, τελικά, απώλεια βάρους. Παράλληλα, μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακολουθούν φανατικά αυτή τη διατροφή, όμως Καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι ίσως τελικά δεν κρύβει μόνο οφέλη, αλλά και κινδύνους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ