Υγεία

Είσαι εξουθενωμένος από την δουλειά; Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος

Αν νιώθεις εξουθενωμένος από τις υποχρεώσεις, τότε κάτι πρέπει να αλλάξεις στο πρόγραμμά σου.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι γρήγοροι και απαιτητικοί. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές έχουμε τόσα πολλά πράγματα να κάνουμε που καταλήγουμε να θυσιάζουμε ελεύθερο χρόνο, νομίζοντας ότι θα καταφέρουμε να γίνουμε πιο παραγωγικοί και ολοκληρώσουμε ένα ακόμη πρόζεκτ.

Ο ελεύθερος χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί αποτελεί εκείνη τη στιγμή της ημέρας που μπορούμε να αποφορτιστούμε, να ξεκουραστούμε και να αναπληρώσουμε την ενέργεια που χάσαμε επενδύοντας την σε άλλες δραστηριότητες. Γι' αυτό και δεν θα ακούσεις ποτέ κάποιον ειδικό να σου προτείνει να αφήσεις στην άκρη αυτό το χρόνο για χάρη της δουλειάς. Στην Ιαπωνία έχει εφευρεθεί μάλιστα ένας όρος εδώ και δεκαετίες που ονομάζεται Karoshi, ο οποίος ουσιαστικά αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν επειδή εργάζονται πάρα πολύ και δεν ξεκουράζονται ή χαλαρώνουν.

Φυσικά, δεν πρέπει να υπερβάλλεις. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του χρόνου εργασίας και του χρόνου ξεκούρασης, ώστε να μπορείς να τα αξιοποιήσεις όλα στο έπακρο. Σύμφωνα όμως με τον Max Alberhasky, ψυχολόγο στο Psychology Today, υπάρχει μια ελάχιστη ποσότητα ελεύθερου χρόνου που θα πρέπει να διαθέτεις κάθε μέρα, ώστε να μπορείς να έχεις ένα υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή σου.

Σύμφωνα με το The Atlantic, μια μελέτη του UCLA διαπίστωσε ότι ο πολύς ελεύθερος χρόνος δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία, αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχεις αρκετές ώρες μέσα την ημέρα αφιερωμένες σε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και που δεν σχετίζονται με τη δουλειά.

Η μελέτη αναφέρει ότι ο μαγικός αριθμός είναι μεταξύ 2 και 5 ωρών ελεύθερου χρόνου κάθε μέρα. Σύμφωνα με τον Alberhasky, λιγότερος χρόνος από αυτόν μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη υπερβολικού άγχους, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία, τη μνήμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όμως, ούτε το να ξεπερνάς τις 5 ώρες είναι καλή ιδέα, καθώς, όπως αναφέρει η μελέτη, όταν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο, τότε μπορεί να αισθανθείς ότι δεν είσαι παραγωγικός ή χρήσιμος.

Επίσης, δεν αρκεί μόνο να έχεις χρόνο για ξεκούραση. Είναι σημαντικό και το πώς επιλέγεις να τον ξοδέψεις αυτόν τον χρόνο. Μια μελέτη του Χάρβαρντ, η οποία πέρασε δεκαετίες αναλύοντας την ευτυχία, διαπίστωσε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μας βοηθά πραγματικά να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι είναι οι φίλοι. Έτσι, όταν στον ελεύθερό σου χρόνο βλέπεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία. Δεν είναι κακό να έχουμε μέρες που δεν υπάρχει χρόνος για αρκετές ώρες χαλάρωσης, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ εργασίας και ξεκούρασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ