Ερυθρός Σταυρός
Υγεία

Ερυθρός Σταυρός: «Επικίνδυνα απροετοίμαστος» ο κόσμος για την επόμενη πανδημία

Παρά το γεγονός ότι είχαμε τρία χρόνια «εμπειρίας» με τον κορονοϊό, τα ισχυρά συστήματα ετοιμότητας για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις υγείας «έχουν σοβαρές ελλείψεις», προειδοποίησε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός, τονίζοντας οτι όλες οι χώρες παραμένουν «επικίνδυνα απροετοίμαστες» για την επόμενη πανδημία

Παρά τα τρία «βάρβαρα» χρόνια της πανδημίας Covid-19, τα συστήματα «έχουν ελλείψεις», διεμήνυσε το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο. Η οικοδόμηση δικτύων εμπιστοσύνης, ισότητας και τοπικής δράσης είναι ζωτικής σημασίας για να θωρακιστεί ο πλανήτης απέναντι στην επόμενη κρίση.

Όλες οι χώρες παραμένουν επικίνδυνα απροετοίμαστες για μελλοντικά κρούσματα», είπε η IFRC, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι πιο έτοιμες τώρα από ό,τι το 2019. Οι χώρες πρόσθεσε πρέπει να είναι προετοιμασμένες για «πολλαπλούς κινδύνους, όχι μόνο για έναν», λέγοντας ότι οι κοινωνίες θα γίνουν πραγματικά ανθεκτικές μόνο μέσω του σχεδιασμού για διαφορετικούς τύπους καταστροφών, καθώς μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα.

Η IFRC ανέφερε την αύξηση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα και τις ασθένειες αυτόν τον αιώνα, εκ των οποίων η Covid-19 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είπε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα, «και η ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε απλώς σε αυτά είναι περιορισμένη».

Η IFRC εξέδωσε δύο εκθέσεις με συστάσεις για να μετριαστούν μελλοντικές τραγωδίες στην κλίμακα της Covid-19, στην τρίτη επέτειο από την κήρυξη του ιού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. «Η πανδημία της Covid-19 θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για την παγκόσμια κοινότητα με σκοπό να προετοιμαστεί τώρα για την επόμενη κρίση υγείας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της IFRC Jagan Chapagain.

«Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι προ των πυλών. Εάν η εμπειρία της Covid-19 δεν μπόρεσε να επιταχύνει τα βήματά μας προς την ετοιμότητα, τι θα το κάνει;» Η έκθεση ανέφερε ότι οι μεγάλοι κίνδυνοι πλήττουν περισσότερο αυτούς που είναι ήδη ευάλωτοι και το να αφήνεις τους φτωχότερους εκτεθειμένους είναι «αυτοκαταστροφικό», καθώς μια ασθένεια μπορεί να επιστρέψει σε πιο επικίνδυνη μορφή.

Η IFRC είπε ότι εάν οι άνθρωποι εμπιστεύονται τα μηνύματα ασφαλείας, θα είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τα μέτρα δημόσιας υγείας και τον εμβολιασμό. «Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει την ανισότητα στην υγεία και τις κοινωνικοοικονομικές ευπάθειες πολύ πριν από την επόμενη κρίση», συνέστησε.

Έως το 2025, οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν την εγχώρια χρηματοδότηση της υγείας κατά 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και την παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας κατά τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το δίκτυό του IFRC είχε προσεγγίσει περισσότερους από 1,1 δισεκατομμύριο ανθρώπους τα τελευταία τρία χρόνια για να τους βοηθήσει να διατηρηθούν ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ