Κυριακίδου
Υγεία

Προβλέπεται λύση; - «Να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σε φάρμακα για όσους έχουν ανάγκη στην Ε.Ε.»

Αυστηρότερες δεσμεύσεις για ολόκληρη την αλυσίδα φαρμάκου και  έγκαιρη ειδοποίηση για ελλείψεις φαρμάκων περιλαμβάνουν οι προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φαρμακευτικά προϊόντα, προανήγγηλε την Τρίτη η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη.

Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA), το όργανο της ΕΕ για κρίσεις υγείας που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, θα μπορούσε να προμηθεύεται φάρμακα και υλικά για λογαριασμό των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίτροπος δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι ελλείψεις αντιβιοτικών είναι ένα πρόβλημα που εντείνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ανέφερε πως με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα φάρμακα έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

«Στόχος μας είναι και παραμένει να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε διαταραχή στην αγορά φαρμάκων στην Ε.Ε.», είπε η Στέλλα Κυριακίδη.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ελλείψεις αντιβιοτικών έχουν αναφερθεί σε 26 ευρωπαϊκές χώρες.

«Η ασυνήθιστη πρόωρη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και η ανεπαρκής παραγωγική ικανότητα είναι οι βασικές αιτίες των ελλείψεων», επεσήμανε η Επίτροπος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι οι ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ελλείψεις βασικών γενοσήμων φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά είναι πιθανό να είναι συνεχόμενες στην Ευρώπη λόγω προβλημάτων στον τομέα, όπως η σταδιακή μετανάστευση της παραγωγής γενοσήμων στην Ασία.

Η κ. Κυριακίδη δήλωσε πως η ΕΕ εφαρμόζει όλες τις νομοθετικές δυνατότητες, ενώ παράλληλα συνομιλεί με εταιρείες για να αυξηθεί η παραγωγή και να μετριαστούν οι ελλείψεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...