Υγεία

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Μια νέα «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία απειλεί την Ευρώπη

Η κρίση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών είναι μια «ωρολογιακή βόμβα», προειδοποίησε την Τετάρτη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να επενδύσουν στο υγειονομικό προσωπικό.

«Η κρίση που προκαλείται από τον ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων στον τομέα της υγείας κάνει ήδη το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας να πληρώνουν βαρύ τίμημα», δήλωσε στο πρακτορείο EFE ο περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε. σχετικά με τις προκλήσεις αυτού του τομέα το 2023, αναφέρει το Agerpres.

«Τα κράτη πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη και να δράσουν γρήγορα, ατομικά και συλλογικά μέσω περιφερειακών συμμαχιών», εκτιμά ο αξιωματούχος του ΠΟΥ. «Οι πολυάριθμες απεργίες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε διάφορες χώρες είναι ένα μήνυμα ότι το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας αισθάνεται υποτιμημένο και καταπονημένο», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

«Οι υπερωρίες, οι συχνά ανεπαρκείς αποδοχές και η επαγγελματική υποστήριξη, η σοβαρή κρίση προσωπικού και τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης και θανάτων από τον COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας πρώτης γραμμής, ειδικά στα αρχικά στάδια της πανδημίας, έχουν αφήσει βαθιά σημάδια», εξήγησε. «Ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε το ενδιαφέρον μας για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας είναι να επενδύσουμε σε αυτούς και με αυτόν τον τρόπο επενδύουμε σε ένα πιο υγιές μέλλον για όλους μας», προέτρεψε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Το κάλεσμά του έρχεται αφότου, για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία χιλιάδες επισκέψεις και χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί στο δημόσιο σύστημα υγείας στις 20 Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν λόγω απεργίας των βοηθών ιατρών, που ζητούν αυξήσεις μισθών.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αναβλήθηκαν επίσης στη Γερμανία και στην Ιταλία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν το υγειονομικό προσωπικό κάλεσαν απεργία στις 15 Δεκεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν για την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην Τουρκία, κατά μέσο όρο 400 γιατροί εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους κάθε μήνα τα τελευταία τρία χρόνια, οι περισσότεροι από αυτούς λόγω υπερωριών και περικοπών μισθών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ