Υγεία

Νοσοκομεία: «Στενάζουν» τα παιδιατρικά της χώρας λόγω γρίπης – Η περίπτωση της Γερμανίας, ''βραχυκύκλωσε'' το σύστημα Υγείας!

Αθρόα είναι η προσέλευση των παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία με τη πλειοψηφία των περιστατικών να είναι διαγνωσμένα με γρίπη καθώς εφέτος είναι η πρώτη χρονιά που είναι διαθέσιμα τα διπλά αυτοδιαγνωστικά τεστ (κορονοϊού- γρίπης). Οπως εξηγούν νοσοκομειακές πηγές, αυτός είναι και ο λόγος που η πραγματική εικόνα διασποράς δεν αποτυπώνεται στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη νόσο, καθώς ο διαγνωστικός έλεγχος δεν διενεργείται σε δομές υγείας, ούτως ώστε να δηλωθούν τα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα περισσότερα εμφανίζουν υψηλό πυρετό, συνάχι και κακουχία. Συμπτώματα που οδήγησαν πολλά από αυτά μαζί τους γονείς τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το οποίο εφημέρευε την Κυριακή (4/12).

Οι Παιδίατροι υποστηρίζουν ότι οι ιώσεις έχουν εξαπλωθεί πλέον επικίνδυνα στα παιδιά, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει, συνωστιζόμαστε πλέον ολοένα και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ δεν υπάρχουν και οι προστατευτικές μάσκες που περιόριζαν την εξάπλωσή τους.

Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα θύματα αυτής της κατάστασης, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν ανέπτυξαν αντισώματα απέναντι στους αναπνευστικού ιούς, που είχαν εξαφανιστεί εξαιτίας της πανδημίας.

 

Τα διπλά self test γρίπης και κορονοϊού

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πλέον πολλές διαγνώσεις γρίπης. Κι αυτό χάρη στα νέα διπλά self test “κορονοϊού-γρίπης” που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και στα οποία καταφεύγουν πλέον πολλοί γονείς όταν το παιδί τους εμφανίζει παρατεταμένο πυρετό που ξεπερνά τις 3 ημέρες.

Αυτά τα κρούσματα γρίπης, ωστόσο, δεν δηλώνονται σε κάποιο επίσημο φορέα κι αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται το φαινόμενο των ελάχιστων επίσημων καταγεγραμμένων περιστατικών.

Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, για παράδειγμα, να κάνει λόγο για μόλις 2 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης, όταν κατά την τελευταία εβδομάδα, τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι δεκάδες.

Έτσι, παρατηρείται φέτος για πρώτη φορά το φαινόμενο, οι γονείς να απευθύνονται στους γιατρούς ή στο νοσοκομείο, έχοντας ήδη τη διάγνωση της γρίπης για το παιδί τους. Στη συνέχεια οι γιατροί τους δίνουν οδηγίες και επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, τα παιδιά – είτε επειδή πάσχουν από άλλα υποκείμενα νοσήματα, είτε και χωρίς ιδιαίτερο λόγο – παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές από τις ιώσεις και τη γρίπη, όπως βαριές πνευμονίες ή ακόμη και άσθμα και χρειάζονται εξειδικευμένη παιδιατρική φροντίδα σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

 

Γερμανία: Ο ιός RSV έφερε «βραχυκύκλωμα» στο σύστημα Υγείας

Το σύστημα Εντατικής Θεραπείας παιδιών στη Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κι αυτό καθώς τα περιστατικά αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV -μιας κοινής, αλλά δυνητικά θανατηφόρου παιδικής ασθένειας- έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Ταυτόχρονα οι γερμανοί παιδίατροι προειδοποιούν ότι η αύξηση των παιδιατρικών λοιμώξεων, αλλά και η έλλειψη προσωπικού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή έλλειψη κλινών Εντατικής Θεραπείας για παιδιά.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Γερμανίας ανησυχούν, όπως λένε καθώς, μελέτη που κατέθεσε η Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση για την Εντατική Θεραπεία και την Επείγουσα Ιατρική (DIVI), αποκάλυψε τη δραματική έκταση του φαινομένου της έλλειψης κλινών ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα αποδείχθηκε πως από τα 110 νοσοκομεία που μελετήθηκαν, τα 43 δεν διέθεταν κενές κλίνες για παιδιά.

Η DIVI ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν λιγότερα από 100 κενά παιδικά κρεβάτια ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο και ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που σε πολλές περιπτώσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις ακόμη και για «επιλογή παιδιών» που πρέπει να νοσηλευτούν στα περιορισμένα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας.

Σε άλλες περιπτώσεις, παιδιά με RSV ή άλλες σοβαρές ασθένειες μεταφέρονται σε νοσοκομεία με πλεονάζουσα χωρητικότητα σε άλλες Πολιτείες.

«Εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Μπρένερ, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δρέσδης.

«Το βλέπουμε αυτό για παράδειγμα στη Γαλλία και την Ελβετία. Όταν αυτό συμβαίνει, δημιουργούνται μεγάλες δυσκολίες στη θεραπεία», ανέφερε.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να επικοινωνούν με τον γιατρό τους όταν το παιδί παρουσιάζει παρατεταμένο υψηλό πυρετό, μετά το τρίτο 24ωρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ