Υγεία

«Θερίζουν» οι ιώσεις – Γέμισαν τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Στο μικροσκόπιο η έξαρση και η πολλαπλότητα των ιών, ειδικά στα παιδιά.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για όλους τους γιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με το νομοσχέδιο αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών. Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν αναδρομικά οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των γιατρών από 28 Ιουνίου 2022.

Παράλληλα από 1.1.2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ καθώς και θα δοθεί μηνιαίο επίδομα σε γιατρούς που υπηρετούν στα ΤΕΠ και σε αναισθησιολόγους που υπηρετούν σε αναισθησιολογικά τμήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Ματίνα Παγώνη σχολίασε ότι «όλοι οι γιατροί πρέπει να πάρουν τη μεγάλη αύξηση των 300 ευρώ».

«Θερίζουν» οι ιώσεις – Γέμισαν τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Τρεις αναπνευστικοί ιοί (o RSV, o ιός της γρίπης αλλά και ο SARS-CoV-2) φαίνεται να πρωταγωνιστούν και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Ο Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, τόνισε ότι παρατηρείται μεγάλη έξαρση των ιώσεων τον τελευταίο καιρό, μάλιστα η νοσηρότητα ανεβαίνει κάθε εβδομάδα κατά 20%.

Από μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, ποτέ δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο πιο πριν, το οποίο χαρακτηρίζεται από τρία περιστατικά, σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη.

«Πρώτον όλες οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές, δεύτερον υπάρχουν ταυτόχρονα πάρα πολλές ιώσεις με κοινά συμπτώματα και τρίτον παρατηρείται  σε ένα παιδάκι να υπάρχουν δύο και τρεις διαφορετικοί ιοί» ανέφερε ο παιδίατρος.

Αιτία αυτού του νέου κύματος ιώσεων με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι επειδή όλο το διάστημα της πανδημίας αποκλειστήκαμε από την επαφή μας με τους ιούς, λόγω χρήσης μάσκας και τα παιδιά δεν εκτέθηκαν ώστε να «προπονηθούν» και να αποκτήσουν αντισώματα, εκτίμησε ο Σπύρος Μαζάνης.

Ο παιδίατρος συμβούλευσε οι γονείς να αποφύγουν αυτή την περίοδο της έξαρσης τον έντονο συγχρωτισμό των παιδιών, περιορίζοντας τις  επισκέψεις σε παιδότοπους και τα πάρτι.

Καταλήγοντας ο παιδίατρος παρότρυνε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολεία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ