Υγεία

Κορονοϊός: Φοβίζουν τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου

Προειδοποίηση κατά του εφησυχασμού, ειδικά εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου, απευθύνουν οι ειδικοί σε ό,τι αφορά τη διασπορά του κορονοϊού. Η ανησυχία εδράζεται στο ενδεχόμενο ο συγχρωτισμός να προκαλέσει νέα «έκρηξη» κρουσμάτων, ενώ προ των πυλών βρίσκεται η νέα παραλλαγή «Κένταυρος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο «Κένταυρος», που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε άλλες χώρες, είναι πολύ πιθανό να φθάσει στην Ελλάδα εντός του Αυγούστου. Η εκτίμηση του καθηγητή είναι ότι η νέα πολύ πιο μεταδοτική παραλλαγή Covid θα κυριαρχήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα δώσει μια κορύφωση του φθινοπωρινού πανδημικού κύματος στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναμένει περί τα 30.000 κρούσματα την ημέρα με την παραλλαγή «Κένταυρος».

Κρούσματα με την μετάλλαξη ΒΑ.2.75, ή αλλιώς του «Κένταυρου», καταγράφονται σήμερα στην Ινδία, στη Νότια Αφρική, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και όσον αφορά στην Ευρώπη, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία.

Εάν το σενάριο περί άφιξης του «Κένταυρου» στη χώρα εντός Αυγούστου και έως τον Σεπτέμβριο επαληθευτεί, τότε η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη εάν η χώρα βρίσκεται ήδη με ανοδική πορεία κρουσμάτων, όπως φοβούνται οι ειδικοί ότι θα συμβεί εν μέσω χαλάρωσης μέτρων και των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου.

Έτσι, κυριαρχεί ανησυχία για τις επιπτώσεις της επιστροφής στα αστικά κέντρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι επιστήμονες συνιστούν να γίνει αυτοδιαγνωστικός έλεγχος πριν οι αδειούχοι του Αυγούστου έρθουν σε επαφή με άλλα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος ή του εργασιακού χώρου τους, προκειμένου να αποφευχθεί ευρεία διασπορά κρουσμάτων στις αρχές φθινοπώρου, όταν αναμένεται να επικρατήσει η ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή «Κένταυρος».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη υπενθύμισε με νεότερες δηλώσεις της πόσο σημαντικό είναι να μην ξεχάσουν οι πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και ειδικότερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που είναι πιο ευάλωτοι έναντι του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο συγχρωτισμός στις εκδηλώσεις θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση κρουσμάτων, παγώνοντας την αποκλιμάκωση που καταγράφεται αυτόν τον μήνα -σε σύγκριση με τον προηγούμενο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή