Υγεία

Πως σχετίζεται η ισορροπία μας με τον θάνατο - Τι έδειξε έρευνα

Μια πρώτη στο είδος της ομάδα διεθνών επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Φινλανδία και τη Βραζιλία ολοκλήρωσε 12 χρόνια έρευνας. Αν και η έρευνα που εξέταζε τη σχέση μεταξύ ισορροπίας και θανάτου ήταν παρατηρησιακή, τα αποτελέσματά της προσέλκυσαν την προσοχή όλου του κόσμου.

Όσοι δεν  μπορούν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 10 χρόνια σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.


Κίνδυνος ζάλης και αϋπνίας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πόσο καλά οι άνθρωποι διατηρούν την ισορροπία τους μπορεί να δώσει σοβαρές ενδείξεις για την υγεία τους. Ποια μηνύματα λοιπόν μας δίνει η ισορροπία για την υγεία μας;

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι συνδέεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι γιατροί πιστεύουν επίσης ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με την "άνοια", τονίζοντας ότι οι άνθρωποι με κακή ισορροπία έχουν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.

1 στους 5 συμμετέχοντες απέτυχε στο Τεστ ισορροπίας

Σε αντίθεση με την αερόβια φυσική κατάσταση, τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία, η ισορροπία τείνει να διατηρείται καλά μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Ωστόσο, μετά την ηλικία αυτή, παρατηρείται ταχεία πτώση.

Συνολικά 1.702 άτομα ηλικίας 51 έως 75 ετών με σταθερό βάδισμα παρακολουθήθηκαν μεταξύ 2008 και 2020 για τη μελέτη, η οποία απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταθούν στο ένα πόδι κοιτάζοντας ευθεία μπροστά με τα χέρια τους τεντωμένα στο πλάι. Για κάθε πόδι, οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τρεις φορές. Το ένα πέμπτο (περίπου το 21%) των συμμετεχόντων απέτυχε στη δοκιμασία στάσης με ένα πόδι.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το τεστ ισορροπίας των 10 δευτερολέπτων παρέχει γρήγορη και αντικειμενική ανατροφοδότηση για την ανθρώπινη υγεία.

84% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου

Στα επόμενα 10 χρόνια, 123 από τους συμμετέχοντες πέθαναν από διάφορες αιτίες. Με βάση αυτούς τους θανάτους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δεν μπορούσαν να σταθούν στο ένα πόδι χωρίς υποστήριξη για 10 δευτερόλεπτα είχαν 84% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι υπολογισμοί έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο και τις υποκείμενες παθήσεις των ασθενών.

Το Τεστ ισορροπίας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις εξετάσεις ρουτίνας

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Claudio Gil Araujo της κλινικής ιατρικής άσκησης Clinimex στο Ρίο ντε Τζανέιρο προτείνει να συμπεριληφθεί το τεστ ισορροπίας στις ετήσιες εξετάσεις που κάνουν τακτικά οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, η απουσία μιας τυποποιημένης δοκιμής ισορροπίας ακυρώνει αυτή τη σύσταση.

Αναγνωρίζοντας ότι η μελέτη είναι περιορισμένη επειδή όλοι οι συμμετέχοντες είναι Βραζιλιάνοι, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μην αποδώσουν τα ίδια αποτελέσματα σε άλλα έθνη. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ