Υγεία

Πού μεταδίδεται ταχύτερα η ευλογιά των πιθήκων

Η ασθένεια, η οποία ως τώρα ήταν περιορισμένη στην Αφρική, είναι παρούσα σε τουλάχιστον 14 χώρες στην Ευρώπη και πέντε ακόμη. Τα συμπτώματα της λοίμωξης είναι παρόμοια με εκείνα της ευλογιάς: πυρετός, εξάντληση και φλύκταινες που εξαπλώνονται σε όλο το πρόσωπο και το σώμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η ασθένεια σπάνια σκοτώνει υγιείς ενήλικες όταν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τον Economist.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον τελευταίο καιρό ήταν θανατηφόρο το 3% με 6% των περιπτώσεων - ένα ποσοστό που αυξάνεται λόγω της κακής υγειονομικής περίθαλψης σε πολλές αφρικανικές χώρες. Ένα στέλεχος που επικρατεί στο Κονγκό είναι πολύ πιο πιθανό να σκοτώσει όσους έχουν μολυνθεί από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή που εξαπλώνεται τώρα εκτός της ηπείρου. Δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση θανάτου εκτός της Αφρικής από ευλογιά των πιθήκων.

Παλιότερα, τα κρούσματα στην Ευρώπη περιορίζονταν σε ταξιδιώτες από την Αφρική ή σε στενές επαφές τους. Το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στη Βρετανία αυτό το μήνα αφορούσε ένα άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα από τη Νιγηρία. Αλλά από τότε η ασθένεια έχει εξαπλωθεί ευρύτερα: Η Βρετανία έχει διαγνώσει 57 άτομα. Η Ισπανία έχει αναφέρει 40 μολύνσεις και η Πορτογαλία 23. Ορισμένα κρούσματα στην Αμερική και την Αυστραλία έχουν εντοπιστεί σε γραμμές ταξιδιών στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. Η Αργεντινή, η Αυστρία και η Δανία επιβεβαίωσαν μολύνσεις στις 23 Μαΐου.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται συχνότερα μέσω της επαφής με δέρμα, σωματικά υγρά ή μολυσμένα υλικά και επιφάνειες, όπως ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Πολλές από τις πρόσφατες μολύνσεις στην Ευρώπη έχουν συνδεθεί με μεγάλες εκδηλώσεις στην Ισπανία και το Βέλγιο.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge, προειδοποίησε ότι «η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί» κατά τους θερινούς μήνες, τροφοδοτούμενη από τα φεστιβάλ και τα πάρτι. Συνιστά σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Τα μολυσμένα άτομα και οι επαφές τους κλήθηκαν να απομονωθούν για 21 ημέρες και οι υγειονομικές αρχές κάνουν ιχνηλάτηση επαφών για να ελαχιστοποιήσουν την εξάπλωση.

Ωστόσο, ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όσο ο SARS-CoV-2. Δεν μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όσο η γρίπη ή οι κορονοϊοί, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να γίνει ξαφνικά πιο επικίνδυνος. Άλλωστε οι δυτικές χώρες γνωρίζουν πώς να τον αντιμετωπίσουν.

Το τελευταίο μεγάλο ξέσπασμα εκτός Αφρικής ήταν το 2003, όταν οι μολυσμένοι σκύλοι προκάλεσαν περισσότερα από 70 κρούσματα στην Αμερική. Τότε η έξαρση περιορίστηκε γρήγορα.

Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναρρώσουν ακόμη και μετά τη μόλυνσή τους, και τα εμβόλια ευλογιάς (με αποθέματα σε αρκετές χώρες) εκτιμάται ότι είναι κατά 85% αποτελεσματικά κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Ορισμένες χώρες ήδη εμβολιάζουν επαφές των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Παρόλο που, όπως και στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού, τα κρούσματα θα συνεχίσουν πιθανώς να αυξάνονται, είναι εξαιρετικά απίθανο η ευλογιά των πιθήκων να οδηγήσει σε ευρείες καραντίνες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ