Υγεία

Κορονοϊός-Μελέτη: Πως συνδέεται με διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας

Η μελέτη Covid-RV πραγματοποιήθηκε σε 10 μονάδες εντατικής θεραπείας στη Σκωτία, με επικεφαλής ειδικούς από το NHS Golden Jubilee. Αξιολόγησε τον αντίκτυπο που είχε ο ιός σε 121 βαρέως πάσχοντες ασθενείς που χρειάζονταν θεραπεία με αναπνευστήρες.

Περίπου ένας στους τρεις ασθενείς εμφάνισε ανωμαλίες στην πλευρά της καρδιάς που διοχετεύει αίμα στους πνεύμονες. Σχεδόν οι μισοί (47%) διασωληνωμένοι ασθενείς στη μελέτη πέθαναν εξαιτίας της Covid-19, αριθμός συγκρίσιμος με τα εθνικά και διεθνή ποσοστά θνησιμότητας.

Η έρευνα, που διεξήχθη στο απόγειο της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 πριν ξεκινήσει ο πλήρης αντίκτυπος του προγράμματος εμβολίων, προσπάθησε να βοηθήσει στη βελτίωση της μελλοντικής φροντίδας και των αποτελεσμάτων για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.

Ο Δρ Philip McCall, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και σύμβουλος καρδιοθωρακικής αναισθησίας και εντατικής θεραπείας στο NHS Golden Jubilee, είπε ότι ένας συνδυασμός παραγόντων «δημιουργεί την τέλεια καταιγίδα για την Covid-19 με αποτέλεσμα να βλάψει τη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας», που μπορεί τελικά να προκαλέσει θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εάν διοχετεύεις αίμα στους πνεύμονες και οι πνεύμονες αρρωστήσουν πολύ, έχεις ένα επιπλέον πρόβλημα επειδή οι πνεύμονες δεν είναι πρόθυμοι να λάβουν αίμα», εξήγησε. «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση να εντοπιστεί, εκτός και αν την αναζητήσει κανείς συγκεκριμένα. Γι' αυτό τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι τόσο σημαντικά. Γνωρίζουμε πλέον ότι η Covid-19 είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται όχι μόνο με την αναπνοή, αλλά μπορεί να επηρεάσει την καρδιά».

«Ανεκτίμητη γνώση»

Παραδοσιακά, τέτοιες μελέτες θα χρειάζονταν τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά λόγω της πανδημίας η έρευνα διεξήχθη σε επιταχυνόμενο χρονικό πλαίσιο και ολοκληρώθηκε σε λίγο λιγότερο από επτά μήνες.

Οι ειδικοί στο Εθνικό Νοσοκομείο Golden Jubilee στο Clydebank δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο όχι μόνο στη διάσωση της ζωής ασθενών με Covid-19, αλλά και στη φροντίδα δυνητικά θανατηφόρων καρδιακών και πνευμονολογικών προβλημάτων γενικά.

Ο Δρ Ben Shelley, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και σύμβουλος εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο, είπε ότι η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anesthesia αποκάλυψε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Covid-19 επηρεάζει την καρδιά» και είχε σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα.

«Εάν είμαστε σε θέση να δούμε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια αρκετά νωρίς, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να διερευνήσουν τις αιτίες τυχόν επιπλοκών και να ξεκινήσουν νέες θεραπείες το συντομότερο δυνατό, βελτιώνοντας ενδεχομένως τα αποτελέσματα για τους βαριά νοσούντες ασθενείς με Covid-19», πρόσθεσε.

«Αυτό το είδος γνώσης είναι ανεκτίμητο, όχι μόνο για την καταπολέμηση τυχόν μελλοντικών κυμάτων Covid-19, αλλά και για τον σχεδιασμό μελλοντικών πανδημιών που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά».

Φλεγμονή της καρδιάς

Εν τω μεταξύ, μια διαφορετική μελέτη υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης διαπίστωσε ότι ένα στα οκτώ άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Covid-19 μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαρτίου 2021 διαγνώστηκαν αργότερα με μυοκαρδίτιδα ή φλεγμονή της καρδιάς.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το NHS Greater Glasgow και τον Clyde και δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, παρακολούθησε 159 ασθενείς για ένα χρόνο αφού νοσηλεύτηκαν με τον ιό. Μέχρι τώρα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι προηγούμενες υποκείμενες παθήσεις υγείας μπορεί να συνδέονταν με τη σοβαρότητα των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων μετά την Covid-19.

Ωστόσο, ο καθηγητής Κόλιν Μπέρι, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, είπε ότι η μελέτη υποδηλώνει ότι η ίδια η σοβαρότητα της λοίμωξης συσχετίζεται στενότερα με τη φύση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων του κορονοϊού ενός ασθενούς, παρά με τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

«Διαπιστώσαμε ότι οι προηγουμένως υγιείς ασθενείς, χωρίς υποκείμενες καταστάσεις υγείας, υπέφεραν από σοβαρά αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας, μετά τη νοσηλεία», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ