Υγεία

Μελέτη: Οι σκύλοι έχουν 92% επιτυχία στον εντοπισμό αν έχετε κορονοϊό!

Εκτός από το ότι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν όσους έχουν COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health τη Δευτέρα.

Η μελέτη, η οποία έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, διεξήχθη εν μέρει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βάνταα στη Φινλανδία, επιπλέον μιας τυχαιοποιημένης τριπλής-τυφλής δοκιμής επικύρωσης. Τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν με δείγματα επιχρίσματος δέρματος για την ανίχνευση κρουσμάτων COVID-19. Αφορούσαν δείγματα δέρματος που μύρισαν από 114 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό και 306 που βρέθηκαν αρνητικά με ακρίβεια περίπου 92%.
 
Τέσσερις σκύλοι συνολικά χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη και εκπαιδεύτηκαν για την ανίχνευση του ευρέως διαδεδομένου ιού χρησιμοποιώντας επιχρίσματα δέρματος από εκείνους που βρέθηκαν θετικοί στον COVID.
 

Η μελέτη υπέθεσε ότι οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν «ως μέθοδος εξοικονόμησης χρόνου ή ακόμη και ως η μοναδική μέθοδος δοκιμής όταν άλλες προσεγγίσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες». Η μελέτη θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στη βασική πρακτική κατά της εξάπλωσης του COVID, χρησιμοποιώντας σκύλους μυρωδιάς εκπαιδευμένους να ανιχνεύουν τον ιό και που μπορούν να τοποθετηθούν σε δημόσια αεροδρόμια και παρόμοιες μαζικές συγκεντρώσεις.

 

Για να υποδείξει σωστά τον ιό, η εκπαίδευση αρχικά έβαλε τα σκυλιά να εκτεθούν σε κονσέρβες που περιείχαν θετικά δείγματα και «διδάχτηκαν να υποδεικνύουν ένα κουτί με θετικό δείγμα». Στη συνέχεια, εισήχθησαν σε ένα αρνητικό δείγμα παράλληλα με το θετικό για να μπορούν οι σκύλοι να διακρίνουν μεταξύ τους. Οι λιχουδιές χρησιμοποιήθηκαν ως θετική ενίσχυση εάν τα σκυλιά συμμορφώνονταν με τις εντολές.

Τα σκυλιά για τη μελέτη θα συνέχιζαν την εκπαίδευσή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βάνταα εάν πέτυχαν ποσοστό επιτυχίας τουλάχιστον 4 στις 5 φορές στην ανίχνευση θετικών δειγμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη στιγμή της εκπαίδευσής , οι παραλλαγές του ιού δεν είχαν ακόμη εμφανιστεί στη Φινλανδία.
 
 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ