Υγεία

Βραζιλία: Εγκρίθηκε ο εμβολιασμός παιδιών 5 έως 11 ετών ύστερα από αντιδράσεις

«Το υπουργείο Υγείας εγγυάται (σ.σ. ότι θα είναι διαθέσιμες) δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού σε όλους τους γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, ο Μαρσέλου Κεϊρόγκα.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης των παιδιών 5-11 ετών, που είναι περίπου 20,5 εκατομμύρια στη Βραζιλία, θα αρχίσει στα μέσα του Ιανουαρίου, μετά την άφιξη στη χώρα των πρώτων ποσοτήτων δόσεων της παιδιατρικής εκδοχής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Θα προχωρήσει κατά φθίνουσα ηλικία και με την προτεραιότητα να δίνεται στα παιδιά με συννοσυρότητες ή ειδικές ανάγκες, καθώς και σε όσα κρίνεται πως είναι πιο ευάλωτα, ειδικά αυτά των κοινοτήτων των αυτοχθόνων.

Η Βραζιλία θα ενταχθεί έτσι στον ολοένα πιο μακρύ κατάλογο των χωρών που έχουν επεκτείνει τον εμβολιασμό στα παιδιά, στον οποίο συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων.

Ο αρμόδιος εποπτικός φορέας, η ANVISA, ενέκρινε στα μέσα του Δεκεμβρίου τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά 5-11 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

Η ανακοίνωση ακολουθεί τον σάλο και την πολεμική που ξέσπασε στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με την κυβέρνηση να κατηγορείται πως καθυστέρησε τη λήψη απόφασης.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αρνείται πάντα να εμβολιαστεί, δήλωσε δημόσια ότι δεν θα εγκρίνει επ’ ουδενί το να εμβολιαστεί η κόρη του Λάουρα, ηλικίας ένδεκα ετών.

Ο αρχηγός του κράτους είχε αξιώσει πριν από μερικές εβδομάδες να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των στελεχών της ANVISA που ενέκριναν τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID-19.

Αντιδρώντας, συνδικάτο εργαζομένων στον εποπτικό φορέα κατήγγειλε τις «φασιστικές» μεθόδους του.

Οργανώθηκε δημόσια διαβούλευση από την 23η Δεκεμβρίου ως τη 2η Ιανουαρίου, καθώς το υπουργείο Υγείας εισηγείτο να είναι υποχρεωτική η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για να μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά.

Η πρόταση αυτή όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των σχεδόν 100.000 ανθρώπων που συμμετείχαν, αναγνώρισε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας.

Εντέλει, το υπουργείο απέκλεισε το να επιβάλει να προσκομίζεται ιατρική συνταγή, ωστόσο έθεσε ως προαπαιτούμενο να υπάρχει ιατρική γνωμάτευση.

Αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι ο εμβολιασμός των παιδιών είναι απαραίτητος για την προστασία από την πανδημία, καθώς η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.

Η Βραζιλία, που επισήμως μετρά σχεδόν 620.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, έχει εμβολιάσει πλήρως μέχρι σήμερα το 67% του πληθυσμού της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

27.267 νέα κρούσματα και 127 νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 127 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 27.267 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους ανέρχεται σε 619.513 νεκρούς επί συνόλου 22.351.104 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Ωστόσο, τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι πλήρη τελευταία, εξαιτίας της επίθεσης χάκερ τη 10η Δεκεμβρίου που έθεσε εκτός λειτουργίας συστήματα και βάσεις δεδομένων του υπουργείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...