Υγεία

Κορονοϊός-Βρετανική έρευνα: Ανησυχία από «αόρατο» στέλεχος Όμικρον

Την ονόμασαν «stealth» (αόρατη), καθώς δεν ανιχνεύεται από τα τα PCR τεστ. Πρόκειται για μία εκδοχή της Όμικρον που εντόπισαν Βρετανοί ερευνητές, όπως αναφέρει ο Guardian.   

Το νέο στέλεχος έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με το τυπικό Omicron, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής αλλαγής που επιτρέπει στις εργαστηριακές δοκιμές PCR να το εντοπίσουν.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η νέα μορφή  θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η τυπική παραλλαγή της Όμικρον, καθως είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η νέα ανακάλυψη  ώθησε τους ερευνητές να χωρίσουν τη γενεαλογία B.1.1.529 στην τυπική μορφή Όμικρον, γνωστή ως BA.1, και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2.

«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Omicron, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά», ανέφερε συγκεκριμένα  ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London. «Οι δύο γενεαλογίες μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά» πρόσθεσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, η «stealth» παραλλαγή είναι τόσο διαφορετική που ίσως χαρακτηριστεί ως μια νέα «παραλλαγή ανησυχίας» εάν εξαπλωθεί γρήγορα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή  το 6% από τα 709 γονιδιώματα Όμικρον που υποβλήθηκαν στη βάση δεδομένων γονιδιώματος Gisaid ήταν BA.2, και

 Το να υπάρχουν τα δύο στελέχη BA.1 και BA.2 τόσο σύντομα είναι «ανησυχητικό» σύμφωνα με άλλον ερευνητή που σημειώνει ότι ο σχεδιασμός για την δημόσια Υγεία  «χάνει ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ».

 Η παραλλαγή stealth εντοπίστηκε  φορά μεταξύ των κρουσμάτων Covid που εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ