Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Πόσο καλή προστασία προσφέρουν οι μάσκες FFP2;

Οι μάσκες FFP2 προσφέρουν εξαιρετικά υψηλή προστασία έναντι της μόλυνσης από κορονοϊό. Ωστόσο, εξαρτάται από τον σωστό τρόπο ένδυσης, όπως αναφέρουν σε μελέτη ερευνητές από το Ινστιτούτο Δυναμικής και Αυτο-Οργάνωσης του Göttingen Max Planck .

Πόσο μεγάλη είναι η προστασία από τη μόλυνση από κορονοϊό ,αν φοριέται σωστά η μάσκα;

Εάν ένα μολυσμένο και ένα υγιές άτομο συναντηθούν σε έναν εσωτερικό χώρο σε μικρή απόσταση, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι επομένως καλός ανά χιλιόμετρο (0,1%) ακόμη και μετά από 20 λεπτά . Προϋπόθεση είναι η σωστή εφαρμογή της μάσκας FFP2 ή KN95.

Για βέλτιστη προστασία, το ρινικό κλιπ πρέπει επομένως να διαμορφωθεί σε "στρογγυλεμένο W" έτσι ώστε να πιέζει πλευρικά στα ρουθούνια. Με τις χειρουργικές μάσκες, μια καλή εφαρμογή είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης στο μέγιστο 10%.

Τι γίνεται αν έχετε φορέσει λάθος την μάσκα;

Με τις κακώς τοποθετημένες μάσκες FFP2, από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος μόλυνσης στο ίδιο σενάριο είναι περίπου 4% , υπολογίζει η ομάδα.

Τι αποτέλεσμα έχει αν δεν φοράτε την μάσκα;

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το αποτέλεσμα των συναντήσεων μεταξύ δύο ατόμων που δεν φορούν μάσκα: Εάν σε αυτή την περίπτωση ένα μη εμβολιασμένο άτομο σταθεί τρία μέτρα μακριά στην αναπνοή ενός μολυσμένου ατόμου για λίγα λεπτά, θα μολυνθεί σχεδόν κατά 100% περισσότερo, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ακόμη και οι ερευνητές εξεπλάγησαν με τον κίνδυνο μόλυνσης

Η ομάδα του Γκέτινγκεν εξεπλάγη επίσης με το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κοροναϊό.

''Δεν θα φανταζόμασταν ότι σε απόσταση πολλών μέτρων θα πήγαινε τόσο γρήγορα μέχρι να απορροφηθεί η μολυσματική δόση από την αναπνοή ενός φορέα ιού'', είπε ο Eberhard Bodenschatz, Διευθυντής στο Max Planck Institute for Dynamics and Self-Organization.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο μόλυνσης συνδυάζοντας διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος των σωματιδίων, τη φυσική κατά την εκπνοή, διάφορους τύπους μάσκας και τον κίνδυνο εισπνοής κορονoϊών.

Κίνδυνοι όσο το δυνατόν πιο «συντηρητικοί»

«Στην καθημερινή ζωή η πραγματική πιθανότητα μόλυνσης είναι σίγουρα δέκα έως εκατό φορές μικρότερη», αναφέρει ο Bodenschatz σε ανακοίνωση του ινστιτούτου. Επειδή ο αέρας που ρέει έξω από τη μάσκα στις άκρες είναι αραιωμένος.

Ωστόσο, οι ερευνητές ήθελαν να υπολογίσουν τον κίνδυνο όσο το δυνατόν συντηρητικά.

''Εάν ακόμη και ο μεγαλύτερος θεωρητικός κίνδυνος είναι μικρός υπό αυτές τις συνθήκες, είστε στην ασφαλή πλευρά υπό πραγματικές συνθήκες'' αναφέρει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Eberhard Bodenschatz.

Η ανάλυση των ερευνητών δείχνει ότι οι σφιχτές μάσκες FFP2 προστατεύουν 75 φορές καλύτερα από τις χειρουργικές μάσκες που εφαρμόζουν καλά και ότι ο τρόπος με τον οποίο φοριέται μια μάσκα κάνει σαφή διαφορά. Αλλά: Οι ιατρικές μάσκες μειώνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με μια κατάσταση χωρίς προστασία στο στόμα και τη μύτη.

Ο Bodenschatz τονίζει ότι ''τα αποτελέσματά μας δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η χρήση μάσκας στα σχολεία και γενικά είναι καλή ιδέα.''

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ