Υγεία

Χαστούκι στην αλαζονεία Μητσοτάκη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού! Δεν συμβάλλουν στη μείωση ποσοστών μόλυνσης. Μονάχα κρατούν τους ανθρώπους φοβισμένους

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών αποφάσισε και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες, μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση

Ο δε πρωθυπουργός από τον Μάιο μας έχει φάει τα αυτιά πόσο...πρωτοπόροι ήμασταν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και πως μετά από δική του εισήγηση αποφάσισε την εφαρμογή του η ΕΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και έρχεται σήμερα μια έρευνα από ειδικούς στην Ισπανία, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαβατήρια εμβολίων ή πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως θέλετε πείτε τα, δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης από τον COVID-19.

Οι λεπτομέρειες της μελέτης, που διεξήχθη από τη διαπεριφερειακή επιτροπή Covid της Ισπανίας, ελήφθησαν από την El Pais και αναφέρθηκαν από την Telegraph. Η εγκυρότητα των εφημερίδων δεν τίθεται προς συζήτηση. 

Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε το πρόγραμμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η εντολή στους ανθρώπους να παρουσιάζουν αποδείξεις εμβολιασμού για να εισέλθουν σε χώρους όπως μπαρ, εστιατόρια και κινηματογράφους «δεν μειώνει τα επίπεδα μετάδοσης».

«Στις ευρωπαϊκές χώρες όπου χρησιμοποιείται [το σύστημα], τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά, αν και είναι αλήθεια ότι το επίπεδο εμβολιασμού τους είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στην Ισπανία», αναφέρει η έκθεση.

Αν και η Ισπανία δεν διαθέτει διαβατήρια εμβολίων σε εθνικό επίπεδο, οκτώ από τις 17 περιφέρειες χρησιμοποιούν παρόμοιο σύστημα.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα διαβατηρίων εμβολίων «συμβάλλουν στη λανθασμένη εντύπωση ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μολύνονται», ενώ στην πραγματικότητα «περίπου το 40% των εμβολιασμένων είναι ευαίσθητα στη μόλυνση και μεταδίδουν τη μόλυνση», αναφέρει η έκθεση.

Τα μόνα θετικά ενός τέτοιου σχήματος είναι ότι «προειδοποιεί τους ανθρώπους ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από την πανδημία και ενθαρρύνει την απορρόφηση του εμβολιασμού μεταξύ των επιφυλακτικών».

Με άλλα λόγια, παρόλο που τα διαβατήρια εμβολίων δεν έχουν διακριτό αντίκτυπο στον δηλωμένο στόχο τους - τη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 - καταφέρνουν να κρατούν τους ανθρώπους φοβισμένους και να συμμορφώνονται.

Και ίσως αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος.

«Τα ευρήματα είναι παρόμοια με τα στοιχεία που βρέθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου – ότι τα διαβατήρια εμβολίων θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά Covid στη χώρα», γράφει ο Ken Macon.

«Η κυβέρνηση στην Ουαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε επίσης ότι, παρά την εισαγωγή των διαβατηρίων εμβολίων, δεν μπόρεσαν να βρουν καμία απόδειξη ότι λειτουργούσαν».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει συστήματα εμβολιασμού διαβατηρίων που διαχωρίζουν τους εμβολιασμένους από τους μη, όπως η Ελλάδα.. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιλογή παροχής αρνητικού αποτελέσματος τεστ έχει αφαιρεθεί, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι (και ωστόσο μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον ιό) έχουν άδεια να εισέλθουν σε χώρους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ