Υγεία

Παγώνη-Μετάλλαξη «Όμικρον»: Θετικό ότι δεν υπάρχουν θάνατοι από την συγκεκριμένη παραλλαγή

Καθησυχαστική εμφανίστηκε αναφορικά με την μετάλλαξη «Όμικρον» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία γνωστοποίησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα από τις έρευνες «για να κάνουμε διαχείριση της παραλλαγής»

Η κα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε, «δεν είναι τόσο δυσάρεστα τα πράγματα», ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και υπομονή για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Στα «θετικά» αναφορικά με την νέα μετάλλαξη είναι, σύμφωνα με την ίδια, πως δεν υπάρχουν θάνατοι από την παραλλαγή «Όμικρον» μέχρι τώρα.

Η ίδια, στη συνέχεια έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει να ληφθεί σύντομα απάντηση από τις έρευνες που διεξάγονται στο ερώτημα εάν «τα εμβόλια που έχουμε μέχρι τώρα» καλύπτουν την παραλλαγή «Όμικρον».

Ξέρουμε, όπως είπε, ότι έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα από την Δέλτα και «τρυπάει» τη φυσική ανοσία τρεις φορές περισσότερο, όμως η συμπτωματολογία, σε γενικές γραμμές είναι ίδια με την Δέλτα, εκτός από τα συμπτώματα της όσφρησης και της γεύσης, αλλά «ούτε και δύσπνοια στους περισσότερους ασθενείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον αντιμετωπίζονται και οι περισσότεροι ασθενείς με το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού δεν χρειάστηκε να κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία», ανέφερε στη συνέχεια.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι αρμόδιες Επιτροπές έχουν πει στις φαρμακευτικές εταιρείες να προσαρμόσουν γρήγορα, αν χρειασθεί, τα εμβόλια που παράγουν.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι τέτοια η πίεση στο σύστημα υγείας που σε ορισμένα νοσοκομεία η πληρότητα κλινών φθάνει στο 100%.

«Αυτή τη στιγμή, ανοίγουν κλίνες από κλινικές non Covid και γίνονται κλινικές Covid. Ήδη ξεκίνησε και στην Αττική» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη και πρόσθεσε ότι ήδη αυτό γίνεται σε 3-4 νοσοκομεία προς το παρόν. Εξέφρασε προβληματισμό ότι μειώνοντας τα κρεβάτια non Covid, «θα αρχίσουμε πάλι να γεμίζουμε τα νοσοκομεία με ράντζα», γιατί και οι ασθενείς non Covid «πρέπει να εξυπηρετηθούν και να χειρουργηθούν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ