Υγεία

Διαγνωστικά τεστ κορονοϊού: Ποια ώρα της ημέρας είναι πιο πιθανό να βγουν θετικά

Ποια ώρα της ημέρας είναι πιο πιθανό να βγουν θετικά και πότε αυξάνεται η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επαγγελματίες υγείας βασίστηκαν στους διαγνωστικούς ελέγχους για την COVID-19 ώστε να ξέρουν ποια μέτρα πρόληψης και ασφάλειας πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ασθενής. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biological Rhythms, λοιπόν, ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Cornelius Vanderbilt, Carl Johnson, αναρωτήθηκε πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να δρα ο ιός ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του σώματος.

Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν το ποσοστό των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί στην COVID-19 παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι είχαν έως και διπλάσιες πιθανότητες για θετικό αποτέλεσμα αν ελέγχονταν στη μέση της ημέρας, συγκριτικά με τη νύχτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δεδομένα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η COVID-19 δρα διαφορετικά στο σώμα βάσει του φυσιολογικού κιρκαδιανού ρυθμού, πράγμα που έχει υπονοηθεί επίσης από μελέτες σε άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Η διάχυση του κορονοϊού -διαδικασία κατά την οποία τα μολυσμένα κύτταρα απελευθερώνουν σωματίδια του ιού στο αίμα και τη βλέννα- φαίνεται να είναι πιο ενεργή στο μέσο της ημέρας λόγω της τροποποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος από το βιολογικό μας ρολόι.

«Η διενέργεια ενός COVID τεστ στη βέλτιστη στιγμή της ημέρας βελτιώνει την ευαισθησία του τεστ και μάς βοηθά να είμαστε πιο ακριβείς στη διάγνωση των ατόμων που μπορεί να έχουν μολυνθεί αλλά να παραμένουν ασυμπτωματικοί», επισημαίνει ο Δρ. Johnson. Τα αποτελέσματα των επιστημόνων υποδεικνύουν ότι το ιικό φορτίο είναι χαμηλότερο μετά τις 8 το απόγευμα, έτσι, αν οι άνθρωποι επιλέξουν να ελεγχθούν εκείνη την ώρα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, το οποίο μπορεί να βλάψει τόσο την κοινότητα όσο και τον ασθενή, ο οποίος δεν θα αναζητήσει επιπλέον φροντίδα.

Η διαφορά στην ιική διάχυση της COVID-19 κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντική πληροφορία που μπορεί να μάς ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο ελεγχόμαστε και θεραπευόμαστε για τον ιό. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το γεγονός ότι η κορυφαία στιγμή διάχυσης είναι το απόγευμα, όταν οι ασθενείς είναι πιθανότερο να αλληλεπιδράσουν με άλλους ή να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εξάπλωσης του ιού στα νοσοκομεία και την ευρύτερη κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η ημερήσια φύση του SARS-CoV-2 -ότι δηλαδή είναι πιο ενεργός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο πειραματικός έλεγχος ασθενών που έχουν προσβληθεί από την COVID-19 προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα άτομα αυτά διαχέουν τον ιό διαφορετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ειδικοί, μάλιστα, ελπίζουν ότι αυτή η πρώιμη έρευνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση του ελέγχου για την COVID-19 και τη βελτίωση της ακρίβειας των τεστ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι χρονικές εκτιμήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητα των στρατηγικών παρεμβάσεων ή ακόμα και των εμβολιαστικών στρατηγικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...