Υγεία

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη: Ποιους κίνδυνους διατρέχετε εσείς και το μωρό

Έρευνες έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Σήμερα, μια νέα μελέτη, η οποία ανέλυσε τα αποτελέσματα του τοκετού 9 εκατομμυρίων περίπου γυναικών, δίνει περαιτέρω στοιχεία για τις δυσμενείς επιπτώσεις του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιους κινδύνους διατρέχουν οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Περιγεννητικής Ιατρικής, εξέτασε τα αποτελέσματα του τοκετού 400.000 γυναικών που κάπνιζαν και 8.6 εκατομμυρίων γυναικών που δεν κάπνιζαν, μεταξύ του 2004 και του 2014, σύμφωνα με το Wikihealth.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έγκυες γυναίκες που κάπνιζαν είχαν 130% αυξημένο κίνδυνο το μωρό τους να γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο εντερικών και ουρολογικών διαταραχών, πνευμονικών προβλημάτων και νευρολογικών αποτελεσμάτων κατά την παιδική ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακάλυψαν επίσης ότι διέτρεχαν 40% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και 50% αυξημένο κίνδυνο ρήξης του αμνιακού σάκου που περιβάλλει το έμβρυο πριν ξεκινήσει ο τοκετός.

Σύμφωνα με τον Ido Feferkorn, ερευνητή στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου McGill και συν-συγγραφέας της μελέτης, το κάπνισμα σχετίζεται επίσης με συγγενείς δυσπλασίες και έχει αρνητικό αντίκτυπο στη νευρογνωστική ανάπτυξη του εμβρύου. Αναφορικά με τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στη μητέρα, τόνισε ότι αυξάνει τον κίνδυνο υστερεκτομής.

Πολλές άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του πλακούντα, υποσιτισμό του μωρού και θνησιγένεια.

Σύμφωνα με την Caitlin Dunne, ειδικό σε θέματα γονιμότητας, η παρούσα μελέτη είναι πολύ σημαντική εξαιτίας του μεγέθους της και δίνει σημαντικές πληροφορίες στους γιατρούς για το τι πρέπει να προσέξουν κατά την φροντίδα των εγκύων γυναικών.

Υπάρχουν οφέλη από το κάπνισμα;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το κάπνισμα μείωσε ελαφρώς κάποιους κινδύνους, αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν ρητώς ότι καμία γυναίκα που δεν καπνίζει δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αρχίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καπνίστριες είχαν μειωμένα ποσοστά προεκλαμψίας – μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και ηπατική ή νεφρική βλάβη. Σημειώνεται ότι η προεκλαμψία που δεν τυγχάνει θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και ανάγκη καισαρικής τομής.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξακολουθούν να υπερτερούν κατά πολύ από τα «οφέλη», υπογράμμισε η Dunne, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι οι ερευνητές δεν πιστεύουν σε καμία περίπτωση ότι το κάπνισμα είναι ευεργετικό. «Το εύρημα αυτό, μπορεί να είναι απλώς συνέπεια του μεγέθους του δείγματος, καθώς δεν δίνονται συγκεκριμένες και επιπλέον πληροφορίες για κάθε εγκυμοσύνη ξεχωριστά, την ίδια ώρα που μελέτες όπως αυτή δεν καταλήγουν σε μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος».

Συμπερασματικά

«Η διακοπή του καπνίσματος είναι αναμφισβήτητα δύσκολη, αλλά είναι ένα πολύ ουσιαστικό βήμα προς την διασφάλιση της ευημερίας, τόσο της μητέρας, όσο και του μωρού», υπογράμμισαν καταληκτικά οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ