Υγεία

Κορονοϊός: Η μετάδοση στα σχολεία φέρνει πιο κοντά το 4ο κύμα πανδημίας – Σκέψη για αύξηση των ΜΕΘ για παιδιά

«Το τέταρτο κύμα είναι μπροστά μας» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τοποθετώντας την έναρξη του στα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω της μεγάλης διασποράς στα σχολεία.

Μια τάση που άρχισε να παίρνει την ανιούσα πριν από την έναρξη των σχολείων και μετά τις διακοπές, και σημείωσε κατακόρυφη άνοδο με την επιστροφή των παιδιών στα θρανία.

«Καμπάνα κινδύνου» για τη διασπορά 

Μία μόλις εβδομάδα μετά την έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης τα δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά. Ένα στα τρία πλέον παιδιά, και όχι στα πέντε, νοσούν με κορονοϊό, ενώ σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι τελικά ασφαλής για τον περιορισμό της διασποράς. Κάτι που προφανέστατα δημιουργεί ανησυχία σε σχέση με την οργάνωση και η λειτουργία των σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιχείρηση «ενημέρωση γονέων» για τα κρούσματα στα σχολεία.

Κάθε Τετάρτη ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει τον συνολικό αριθμό των παιδιών από 4 έως 17 ετών που νοσούν, όπως προκύπτει από τα διαγνωστικά τεστ.

Ταυτόχρονα, από το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της πλατφόρμας «Μy school», θα είναι προσβάσιμα και τα στοιχεία για τα τμήματα εκείνα που βρίσκονται σε αναστολή.

Δυο πρωτοβουλίες που στόχο έχουν όχι μόνο την ενημέρωση των γονέων αλλά και «την καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης, απαραίτητου σε αυτή τη δύσκολη φάση της πανδημίας», εξηγούν στο newsit.gr πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Σχέδιο Β’ για ΜΕΘ παίδων

Βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι η αύξηση των κλινών σε παιδιατρικές ΜΕΘ.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν εκτιμάται ότι θα καλυφθούν από τα μεγάλα νοσοκομεία παίδων που υπάρχουν στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα, και αν χρειαστεί θα υπάρξει συνεργασία με ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά και μαιευτήρια που διαθέτουν ΜΕΘ για παιδιά. Αντίστοιχα το ίδιο θα ισχύσει και για άλλες μεγάλες πόλεις.

Η προσοχή στρέφεται στην περιφέρεια, όπου εκεί επεξεργάζονται σχέδιο για μετατροπή ΜΕΘ ενηλίκων σε παίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα έκκληση για άμεσο εμβολιασμό των παιδιών

Κυβέρνηση και επιστήμονες με μια φωνή απευθύνουν νέα έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους άνω των 12 ετών.

Τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, κι ακόμη και αν αύριο έκαναν το εμβόλιο όλα τα παιδιά, ανοσία θα υπήρχε σε ένα μήνα.

«Η εκδήλωση του τέταρτου κύματος ως τις αρχές Οκτώβρη είναι “μονόδρομος” αλλά είναι σημαντικό να φρενάρουμε την εξέλιξη του και να προστατευτούν όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά αλλά και τα μη εμβολιασμένα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή» δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικά στέλεχος που εμπλέκεται ενεργά στη διαχείριση της πανδημίας.

Κεραμέως: Καθήκον να πείσουμε τους γονείς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στα παιδιά με μια δόση κλεισμένο ραντεβού, το ποσοστό είναι στο 35% για τις ηλικίες 15 με 18 ετών, και στο 17% για τις ηλικίες 12 έως 14 ετών.

«Στα παιδιά μας υπάρχει μια αύξηση στους εμβολιασμούς. Αρκεί; Όχι. Και είναι καθήκον όλων μας, να πείσουμε τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Αντίθετα, όπως είπε, τα στοιχεία πολύ καλύτερα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ξεπερνάει το 82%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκέψη για αλλαγή του 50%+1

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο στα σχολεία αν υπάρξει κρούσμα μέσα σε ένα τμήμα, οι μαθητές που κάθονται κοντά στο παιδί που νοσεί, θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά, τα οποία θα καλύπτονται από το κράτος.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Plan b’, αν και εφόσον χρειαστεί θα μειωθεί το όριο του 50% + 1 μαθητής νοσούντες σε ένα τμήμα προκειμένου να κλείσει.

Σήμερα για να σταματήσει να λειτουργεί ένα τμήμα 25 μαθητών θα πρέπει να νοσήσουν 13 εξ αυτών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...