Υγεία

Έρευνα για εμβόλιο Pfizer: Μόνο το 2% των «άκρως αλλεργικών ανθρώπων» παρουσιάζει αντιδράσεις

Μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα βρήκε ότι το 98% των «άκρως αλλεργικών ανθρώπων» δεν εμφανίζει καμία άμεση αντίδραση μετά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα των Pfizer-BioNTech.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, μελέτησαν τις περιπτώσεις 429 ατόμων με ιστορικό αλλεργιών, με μέση ηλικία 52 ετών, εκ των οποίων το 71% ήσαν γυναίκες. Αυτή η ομάδα των άκρως αλλεργικών ανθρώπων εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού υπό ιατρική επίβλεψη επί δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την πρώτη δόση το 97,9% δεν είχαν καμία αλλεργική αντίδραση, ενώ το 1,4% (έξι άνθρωποι) είχαν μικρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, πρήξιμο γλώσσας, βήχα κ.α., που αντιμετωπίστηκαν με αντισταμινικά φάρμακα. Μόνο το 0,7% (τρία άτομα) είχαν σοβαρότερες αντιδράσεις αναφυλαξίας, μέσα σε διάστημα δέκα έως 20 λεπτών από τον εμβολιασμό τους, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ένεση αδρεναλίνης, αντισταμινικά και εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο. Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο και όλοι ήσαν πλήρως καλά στην υγεία τους μετά από δύο έως έξι ώρες.

Ανάλογα ήσαν τα αποτελέσματα και μετά τη δεύτερη δόση, καθώς το 98,2% των εμβολιασθέντων αλλεργικών ανθρώπων δεν είχαν καμία αντίδραση και το 1,8% είχαν ήπιες αντιδράσεις, ενώ δεν υπήρξε κανένα περιστατικό αναφυλαξίας. Ορισμένες άλλες αντιδράσεις, όχι άμεσες, ήσαν ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό μετά τον εμβολιασμό, εκτός από τη φαγούρα που συνήθως είναι συχνότερη στους αλλεργικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι ιδιαίτερα αλλεργικοί άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια με τη χρήση ενός απλού αλγόριθμου». Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι ο κίνδυνος σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (μέσα σε δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά από τον εμβολιασμό) είναι πολύ μικρός και για τα άλλα εμβόλια κατά του κορονοϊού, με βάση στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ