Υγεία

Κορονοϊός: Αποφάσεις για μπαρ, εστιατόρια, καφέ και τα τσουχτερά πρόστιμα

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί το καθεστώς που θα ισχύσει στην εστίαση μετά τις 15 Ιουλίου λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων και της επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα.

Το σχέδιο για αμιγείς χώρους που θα δέχονται και θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους και μεικτούς χώρους που θα δέχονται και ανεμβολίαστους φαίνεται ότι μένει ενεργό, παρά τις πληροφορίες για δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση και επανεξέτασή του.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η κυβέρνηση βρίσκεται στη τελική ευθεία για τους νέους περιορισμούς που θα φέρει σε καφε και μπαρ, με μερικές λεπτομέρειες μόνο να μην έχουν ολοκληρωθεί.

Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου, με ανοιχτό, ωστόσο, το ενδεχόμενο ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας να εφαρμοστούν πέντε μέρες μετά ή από την 1η Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμιγείς και μεικτοί χώροι

Ο σχεδιασμός προβλέπει η εστίαση να χωρίζεται στα δύο, δηλαδή σε αμιγείς χώρους μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτούς, όπου θα εξυπηρετούν και ανεμβολίαστους.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ την επιλογή τους, η οποία θα είναι ορατή και στο gov.gr, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται εάν το μαγαζί που θέλουν να επισκεφθούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτής λειτουργίας.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν ειδική σήμανση στην είσοδο, που ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μεικτό, με το πρόστιμο να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό για τους παραβάτες, καθώς θα ανέρχεται στα 500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόστιμα που καίνε

Το πρόστιμο ωστόσο για την ταμπέλα που θα δηλώνει αν το κατάστημα δέχεται ή όχι ανεμβολίαστους είναι το μικρότερο που προβλέπεται.

Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μεικτούς, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ.

Ακόμη πιο βαριά είναι η καμπάνα για ανυπακοή στα μέτρα που αφορούν την πληρότητα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το αν το κατάστημα λειτουργεί ως αμιγής ή μεικτός χώρος. Τα πρόστιμα που περιμένουν όσους κάνουν παράβαση είναι από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρηματική τιμωρία και για τους πελάτες

Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους, ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν δε φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ