Υγεία

Κορονοϊός - Αποκαλυπτική έρευνα: Η μία δόση εμβολίου δεν προστατεύει

Η μία δόση των εμβολίων «μόλις που παρέχει κάποια προστασία» από τη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζεται στα συμπεράσματα νέας μελέτης για την παραλλαγή που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, την ώρα που επιστήμονες παγκοσμίως απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για εμβολιασμό καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος για εμφάνιση ακόμη πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Η έρευνα, την οποία συνέταξαν επιστήμονες στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, συμπέρανε ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει κάποιες μεταλλάξεις που της επιτρέπουν να μένει ανεπηρέαστη από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια ή μέσω φυσικής νόσησης. Μια μόνο δόση των εμβολίων δύο δόσεων «μόλις μετά βίας» προσφέρει κάποια προστασία, επισημαίνουν οι ερευνητές, όπως μεταδίδει η «Washington Post».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, τα πειράματα έχουν δείξει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι -δηλαδή και με τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca- έχουν ισχυρή προστασία απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα. Τα ευρήματα αυτά έρχονται στον απόηχο παρόμοιας έκθεση που συνετάχθη από επιστήμονες στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Το συμπέρασμα είναι ότι, σε μια περίοδο που η Δέλτα εξαπλώνεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα -καθώς πλέον αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτίμηση του CDC- ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει ένα κατά πολύ ισχυρότερο τείχος προστασίας απέναντι σε πιθανή μόλυνση, συγκριτικά με μία μόνο δόση.

«Παρακαλώ, εμβολιαστείτε. Θα σας προστατεύσει από την παραλλαγή Δέλτα» δήλωσε την Πέμπτη ο Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πρώτα δύο εγκεκριμένα εμβόλια Covid στις ΗΠΑ -δηλαδή τα σκευάσματα των Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA- είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να χορηγούνται σε δύο δόσεις. Αντίθετα, το εμβόλιο Johnson & Johnson προσφέρει περίπου την ίδια προστασία ενάντια σε βαριά νόσηση μετά από μία μόνο δόση, παρόλο που είναι σχετικά λιγότερο αποτελεσματικό στο να αποτρέπει ελαφρά ή μέτρια περιστατικά συμπτωματικής μόλυνσης, σύμφωνα με στοιχεία κλινικής δοκιμής

Οι μεταλλάξεις «ξεφεύγουν» από τα αντισώματα

Οι παραλλαγές του ιού είναι πιο μεταδοτικές από το αρχικό στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, αν και υπάρχουν περιορισμένα και όχι τόσο αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτές οι παραλλαγές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση σε ένα άτομο.

Σε ό,τι αφορά στην παραλλαγή Δέλτα, η έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα έχει προέλθει σε μεγάλο βαθμό από εργαστηριακά πειράματα που εκθέτουν τον ιό στο αίμα ασθενών που έχουν νοσήσει από Covid ή που έχουν ανοσοποιηθεί μέσω κάποιου εμβολίου.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα αντισώματα από φυσική λοίμωξη ήταν λιγότερο ικανά να εξουδετερώσουν την παραλλαγή, ιδιαίτερα ένα χρόνο μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, μεταξύ δειγμάτων από άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το 95% διατήρησε επαρκή αντισώματα για να αποτρέψει τον ιό.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται και να γίνεται όλο και πιο ικανός στο να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Θα περίμενα να δούμε μια επιπεδοποίηση αυτής της διαδικασίας» αναφέρει ο Τζες Μπλουμ, ιολόγος στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, προσθέτοντας:

«Δεν νομίζω όμως πως η εξέλιξη θα σταματήσει. Διότι πιστεύω πως υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες για τον ιό να εμφανίσει μεταλλάξεις και να ξεφύγει από τα αντισώματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνδυνος να… ξεμείνουμε από την αλφάβητο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στράφηκε στη χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου νωρίτερα φέτος προκειμένου να βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση των νέων παραλλαγών.

Οι ιολόγοι ωστόσο πιστεύουν πως η συνεχής εμφάνιση νέων μεταλλάξεων θα οδηγήσει στο να μην περισσεύουν άλλα ελληνικά γράμματα για να τις ονοματίσουν.

«Αν συνεχίσουμε να αφήνουμε τον ιό ανεξέλεγκτο, τότε ναι, είμαι βέβαιος πως δεν θα μας φτάσουν τα γράμματα και οι μελλοντικές παραλλαγές του ιού είναι πιθανό να είναι χειρότερες από τις ήδη υπάρχουσες – και ναι, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές που θα κυκλοφορούν ταυτοχρόνως» υποστηρίζει ο Κρίστιαν Άντερσεν, ιολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps.

Κάθε παραλλαγή του ιού περιλαμβάνει τις δικές της μεταλλάξεις. Κάποιες από αυτές ενισχύουν τη μεταδοτικότητα και κάποιες βοηθούν τον ιό να ξεφεύγει όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αντισώματα ή άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να θέσουν στο μικροσκόπιο αυτές τις διαδικασίες, ο κόσμος διεξάγει ένα πείραμα σε μεγάλη κλίμακα, με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να παραμένει ανεμβολίαστο και τον ιό να κυκλοφορεί με περιορισμένα εμπόδια.

Όπως αναφέρει η «Washington Post», το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι αναμφισβήτητο: ο μακροχρόνιος πόλεμος κατά του κοροναϊού εξαρτάται από ταχύτητα επέκτασης της παγκόσμιας προσπάθειας εμβολιασμού. «Πρέπει να εμβολιάσουμε τον πλανήτη τώρα με μια ολοκληρωμένη προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» είναι το μήνυμα του Άντερσεν.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Michael Worobey, ένας ιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, συμφωνεί ότι η μάχη με τον ιό δεν έχει τελειώσει: «Ίσως να μην δούμε ποτέ το τέλος των νέων παραλλαγών. Ο ιός είναι πιθανό να γίνει προσάρτημα μολυσματικών ασθενειών του ανθρώπου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...