Υγεία

Αιθέρια έλαια: Καταπολεμήστε τα μικρόβια με καθαριστικά χεριών

«Το τακτικό πλύσιμο των χεριών (με σαπούνι και νερό), ιδιαίτερα πριν και μετά από ορισμένες δραστηριότητες, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την απομάκρυνση των μικροβίων, την αποφυγή αρρώστιας και την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων σε άλλους», γράφει η Άννα Σπυρίδη

Και όταν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, χρησιμοποιείται απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα και δεν είστε λάτρης του απολυμαντικού με βάση το αλκοόλ, ένα καθαριστικό χεριών , που περιέχει αιθέρια έλαια μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Τα αιθέρια έλαια περιέχουν αρωματικές ενώσεις , που καταπολεμούν τα μικρόβια. Το τσάι  περιέχει, για παράδειγμα, terpinin-4-ol, το οποίο δείχνει η έρευνα ότι είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των μικροβίων, όπως αναφέρει το wikihealth.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και πολλά αιθέρια έλαια όπως λεβάντα ( Lavendula angustafolia ), Eucalyptus globulus , ρίγανη ( Origanum vulgare )  και γαρίφαλο ( Eugenia caryophallata ) για παράδειγμα περιέχουν αρωματικές ενώσεις που είναι αντιμικροβιακές.

Η προσθήκη αιθέριων ελαίων , σε μια βάση αποσταγμένου νερού και γέλης αλόης , μπορεί να είναι ένας υπέροχος αρωματικός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα καθαριστικό χεριών , που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μικροβίων και να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Θα λάβετε επίσης τα αρωματικά οφέλη της εισπνοής.

Πώς φτιάχνω το δικό μου καθαριστικό χεριών;

Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε ένα φυσικό καθαριστικό χεριών. Είναι εύκολο και οικονομικό.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Πλαστικό μπουκάλι PET ή γυάλινο σπρέι
  • Απεσταγμένο νερό
  • 10-12 σταγόνες αιθέριων ελαίων (εξαιρετικές επιλογές περιλαμβάνουν: λεβάντα, πορτοκάλι, πεύκο, τσάι, ευκάλυπτος, ραβεντσάρα **,  μέντα, δεντρολίβανο και λεμόνι)

Παρασκευή του σπρέι

Σε ένα καθαρό, 30 ml γυάλινο μπουκάλι ψεκασμού, προσθέστε 10 ml (2 κουταλάκια του γλυκού) τζελ αλόης και 20 ml αποσταγμένου νερού (4 κουταλάκια του γλυκού).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσθέστε 10-12 σταγόνες αιθέριων ελαίων για παράδειγμα: 5 σταγόνες λεβάντα, 5 σταγόνες πορτοκάλι (για παιδιά κάτω των 12 δοκιμάστε 2-3 σταγόνες κάθε λαδιού) ή 5 σταγόνες μέντα, 5 σταγόνες δεντρολίβανο, 2 σταγόνες πορτοκάλι ή μπορείτε να κάνετε έναν  δικό σας συνδυασμό. Κατόπιν  ανακινήστε απαλά για να γίνει η μίξη τους  και είναι έτοιμο για χρήση.

Ψεκάστε μια μικρή ποσότητα στο χέρι και τρίψτε απαλά στα χέρια.

Πώς θα φτιάξετε παχύρευστο τζελ;

Σε γυάλινη φιάλη PET των 30 ml. Προσθέστε:

  • 15 ml αλόης (3 κουταλάκια του γλυκού)
  • 15 ml αποσταγμένου νερού (3 κουταλάκια του γλυκού)
  • 10-12 σταγόνες αιθέριων ελαίων
  • ανακινήστε απαλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψεκάστε  3 σταγόνες στα χέρια σας και τρίψτε απαλά.

Επειδή το λάδι και το νερό δεν αναμιγνύονται, πρέπει πριν από κάθε χρήση να ανακινείτε για να συνδυάσετε ή να χρησιμοποιήσετε διαλυτικό. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια εφαρμογή με βάση το νερό, θα πρέπει να γίνεται φρέσκια κάθε λίγες εβδομάδες.

Εάν δημιουργείτε για πώληση θα πρέπει να προσθέσετε ένα συντηρητικό.

Μείνετε υγιείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

*Η Ραβενσάρα (Ravensara) επιστημονική ονομασία Ravensara Aromatica, ή Μαδαγασκάρη hovozo (αρωματικό δέντρο της Μαδαγασκάρης), είναι δέντρο της οικογένειας Lauraceae, εγγενές σε Ιαπωνία, Ταϊβάν, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιο και Ρεϋνιόν το οποίο φθάνει σε ύψος 20 μέτρων, με κοκκινωπό φλοιό έντονα αρωματικό. Το αιθέριο έλαιο της Ραβενσάρα προέρχεται από απόσταξη ατμού των φύλλων του φυτού και είναι συνήθως ημιδιαφανές , με γλυκιά, γήινη οσμή γλυκάνισου και μέντας. Τα κύρια μόρια της χημειοτυπικής του σύστασης είναι τα: λιμονένιο, σαβινένιο, μυρκένιο, λιναλοόλη και 1,8 κινεόλη .  Ουσίες με σημαντικές αντιβακτηριακές, αντι-ιικές, αποχρεμπτικές, ανοσοδιεγερτικές, νευροτονωτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.

Το αιθέριο έλαιο της Ραβενσαρα συνδυάζεται πολύ καλά με: Γαρίφαλο, Ευκάλυπτο, Λεβάντα, Δενδρολίβανο, Καζεπούτ, Λεμονόχορτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ