Υγεία

Τι είναι το τεστ αντιγόνου και πως λειτουργεί;

Σε χώρους εργασίας και σε άλλες περιπτώσεις, η είσοδος επιτρέπεται μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να παρευρεθείτε κάπου, αλλά δεν έχετε τεστ; Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική επιλογή είναι το τεστ αντιγόνου, το οποίο δίνει άμεσα αποτελέσματα, όπως αναφέρει το wikihealth.gr.

Πώς λειτουργεί το τεστ αντιγόνου;

Το τεστ αντιγόνου είναι ένα διαγνωστικό τεστ, που σημαίνει ότι μπορεί να διαγνώσει εάν εκείνη την στιγμή που το κάνετε έχετε COVID-19 ή όχι.

Το εν λόγω τεστ, λειτουργεί ανιχνεύοντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες του ιού, που ονομάζονται αντίγονα.

Για την διεκπεραίωση της διαδικασίας, χρησιμοποιείται ρινικό επίχρισμα και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα μέσα σε λίγα λεπτά.

Ποιοι τύποι τεστ αντιγόνου υπάρχουν;

  • Τεστ ταχείας ανίχνευσης: Συλλέγεται από τη μύτη ένα δείγμα βλέννας και ακολούθως αναλύεται για να διαπιστωθεί εάν περιέχει πρωτεΐνες του ιού sars-cov-2. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μέσα σε λίγα λεπτά.
  • Συνδυαστικό τεστ: Το συνδυαστικό τεστ αντιγόνου, χρησιμοποιεί ρινικό επίχρισμα και μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα την γρίπη και την COVID-19, πράγμα πολύ σημαντικό καθώς τα συμπτώματα των δύο ασθενειών τείνουν να είναι παρόμοια.
  • Τεστ στο σπίτι: Πλέον είναι διαθέσιμα κιτ δοκιμών, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας στο σπίτι του, συλλέγοντας δείγμα γενετικού υλικού ανάλογα με τις οδηγίες του τεστ. Μερικά απαιτούν την ανάλυση του δείγματος σε εργαστήριο, ενώ άλλα μπορούν να δώσουν αποτελέσματα επί τόπου μέσα σε λίγα λεπτά. Διαβάστε και ακολουθείστε τις οδηγίες.Missing περιεχόμενο.

Είναι αξιόπιστα τα τεστ αντιγόνου;

Τα τεστ αντιγόνου είναι λιγότερο αξιόπιστα από ότι τα τεστ PCR. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανόν να δώσουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόλο που τα τεστ αντιγόνου είναι βολικά για έκτακτες καταστάσεις, είναι σημαντικό τα αποτελέσματα τους να επιβεβαιώνονται με τεστ PCR, ειδικά εάν υπάρχουν συμπτώματα ή όταν κάποιος είναι άμεση επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Ποιος και πότε πρέπει να κάνει τεστ κορωνοϊού;

Τα άτομα που επιβάλλεται να κάνουν συχνότερα τεστ κορωνοϊού, είτε αντιγόνου, είτε PCR είναι:

  • Όσοι επισκέπτονται συχνά δημόσιους χώρους
  • Όσοι αλληλεπιδρούν στη δουλειά τους με πολλούς ανθρώπους
  • Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα

Σημειώνεται ότι εάν εκτεθείτε σε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, πρεπει να αφήσετε 5-10 ημέρες να περάσουν για να κάνετε το τεστ, ώστε να δώσετε χρόνο στον ιό, εάν σας έχει μολύνει, να αναπαραχθεί τόσο όσο χρειάζεται για να μπορέσει να ανιχνευθεί από το τεστ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάρετε ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, παρόλο που είστε μολυσμένοι. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ αντιγόνου είναι θετικό, επιβεβαιώστε το με PCR και απομονωθείτε στο σπίτι. Σημειώνεται ότι επιβάλλεται να μπείτε σε καραντίνα από την πρώτη μέρα της πιθανής σας έκθεσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ