Υγεία

ΠΟΥ: Συστήνει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca κατά της COVID-19 υπερτερούν των αρνητικών δεδομένων σχετικά εν αυτό, επομένως συνιστάται να συνεχίσει να χρησιμοποιείται παρά την απόφαση ορισμένων κρατών της ΕΕ να σταματήσουν τη χρήση του εμβολίου, δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μαργκαρίτ Χάρις, την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Η επιτροπή αξιολόγησης κινδύνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων πιστεύει ότι το όφελος του εμβολίου υπερτερεί των κινδύνων και το εμβόλιο θα πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με τη διερεύνηση των αιτιών θρόμβωσης, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων του ΠΟΥ μελετά τις αναφορές και θα προχωρήσει σε ενημέρωση αργότερα, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Χάρις τόνισε ότι η Δανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca ως προληπτικό μέτρο. Επιπλέον, σταμάτησαν τη χρήση μιας ξεχωριστής παρτίδας εμβολίων, συνέχισε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με την ίδια, η αιτία και το αποτέλεσμα των περιπτώσεων θρόμβωσης μελετάται προσεκτικά, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα μπορούσε να αναμένεται μια τέτοια αντίδραση και πώς σχετίζεται με αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Από τις 9 Μαρτίου, 268 εκατομμύρια δόσεις διαφόρων εμβολίων έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως, και σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καμία χώρα δεν έχει αναφέρει ακόμη θανάτους που σχετίζονται με το εμβόλιο, κατέληξε η Χάρις.

Ποιες χώρες προχωρούν σε αναστολή εμβολιασμών

H Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο, προχωρούν στην προσωρινή απαγόρευση της χορήγησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις 8 Μαρτίου η Αυστρία είχε αναστείλει τη χρήση μιας παρτίδας δόσεων της AstraZeneca αφού μια 49χρονη νοσοκόμα πέθανε από «σοβαρά προβλήματα πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου. Ένας άλλος εμβολιασμένος ασθενής, που επί του παρόντος αναρρώνει, διαγνώστηκε με πνευμονική εμβολή.

Ωστόσο, ο EMA πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η παρτίδα, με την ονομασία ABV5300, προκάλεσε παρενέργειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ