Υγεία

Ποτέ ξανά δεν θα είναι η ζωή μας ίδια-Θα ζούμε πλέον στην σκιά του κορονοϊού

Η ευκολία μετάδοσης, τα νέα στελέχη και τα όρια των προγραμμάτων εμβολιασμού σημαίνουν ότι ο Covid-19 θα είναι εδώ για χρόνια καθώς και ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση.

Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα...Τα εμβόλια μπορεί να έχουν αυξήσει την ελπίδα, αλλά η αίσθηση των ειδικών είναι πως ο Covid είναι πιθανό να μείνει εδώ για καιρό.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αποδέχονται όλο και περισσότερο αυτό που έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό οι επιδημιολόγοι: Το παθογόνο νέο δεδομένο της ζωής μας θα κυκλοφορήσει για χρόνια, ή ακόμη και δεκαετίες, αφήνοντας την κοινωνία να συνυπάρχει με τον Covid-19 όπως και με άλλες ενδημικές ασθένειες όπως η γρίπη, η ιλαρά και ο ιός HIV.

Η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός, η εμφάνιση νέων στελεχών και η ελλιπής πρόσβαση σε εμβόλια σε μεγάλα μέρη του κόσμου σημαίνουν ότι ο Covid-19 θα μπορούσε να μεν να μετατοπιστεί από μια πανδημία σε ενδημική κατάσταση, υποδηλώνοντας διαρκείς τροποποιήσεις στην προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά, λένε οι επιδημιολόγοι. .

«Περνώντας από τις φάσεις της θλίψης, πρέπει να φτάσουμε στη φάση αποδοχής ότι η ζωή μας δεν πρόκειται να είναι η ίδια», δήλωσε ο Thomas Frieden, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. "Δεν νομίζω ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί πραγματικά το γεγονός ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμες αλλαγές."

«Υποθέτουμε ότι θα διαρκούσε για χρόνια ή θα ήταν αιώνια, όπως η γρίπη», δήλωσε ο Jiwon Lim, εκπρόσωπος της SD Biosensor, Inc. της Νότιας Κορέας, ενός κατασκευαστή τεστ που αυξάνει την παραγωγή διαγνωστικών συσκευών στο σπίτι.

Όσον αφορά στην πιθανή εξάλειψη αυτό καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο. Μόνο ένας ιός έχει εξαλειφθεί πλήρως, η ευλογιά. Η ευλογιά υπήρχε για χιλιάδες χρόνια, σκότωσε εκατομμύρια και ήταν θανατηφόρα σε έως και 30% των περιπτώσεων. Εξαλείφθηκε από ένα συνεργατικό παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η τελευταία γνωστή φυσική περίπτωση ήταν στη Σομαλία το 1977. Το 1978, ένα ατύχημα σε ένα ερευνητικό εργαστήριο οδήγησε στο θάνατο ενός ατόμου από την ασθένεια.

Πολλοί πιστεύουν ότι η προέλευση του Covid προέρχεται από βιολογικό εργαστήριο στην Κίνα. Όπως και η γρίπη, οι μεταλλάξεις του Covid είναι επιρρεπείς σε ενδημικές επειδή εξαπλώνονται μέσω περιστασιακών ενεργειών όπως η αναπνοή και η ομιλία. Αυτό καθιστά το Covid ιδιαίτερα δύσκολο να εξαλειφθεί.

Ίσως οι άνθρωποι θα χρειαστούν ετήσιες λήψεις εμβολίων, όπως και η γρίπη. Ανεξάρτητα, ο Covid θα παραμείνει αναστατωτική δύναμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ