Μητσοτάκης
Υγεία

Κορονοϊός: Μέτρα με οδηγό το ''γαλλογερμανικό'' μοντέλο

Σε πλήρη συνάρτηση με την υπόλοιπη Ευρώπη η Ελλάδα υποφέρει από την πανδημία με τα κρούσματα να αυξάνονται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Τα μέτρα που θα έρθουν θα είναι σκληρότερα και επηρεασμένα από τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού σε Γαλλία και Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουρικό Συμβούλιο.

 

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». «Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να είναι πλέον πάνω από 1.500, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει ένα «μίνι» lockdown, όπως αυτό που αποφασίστηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία, προκειμένου να αποφύγει το γενικό «λουκέτο», που θα πλήγωνε κι άλλο την ελληνική οικονομία.

Με κεντρικό στόχο να μην επιβληθεί καθολικό lockdown και να σωθεί η αγορά, ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων, θα ανακοινωθεί ένα γενναίο, κυβερνητικό πακέτο δράσης, διάρκειας ενός μήνα, που θα περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα στήριξης.

Τα τελευταία 24ωρα τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά, με τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Ροδόπη να έχουν ήδη «κοκκινίσει» και να έπεται και η Αττική. Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, «σύμφωνα με με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα της Αττικής, τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο φθάνουν τις 40.000».

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο πρωθυπουργός ανέβαλε σήμερα όλες τις προγραμματισμένες του συναντήσεις, προκειμένου να συσκεφθεί με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και να αποφασίσει τα όποια μέτρα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα και αύριο συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με τους επιστήμονες, όσο και με το οικονομικό επιτελείο, ώστε να ζυγιστούν και το υγειονομικό και το οικονομικό κομμάτι.

Τα μέτρα που έχει αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι» του ο πρωθυπουργός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

-Μάσκες παντού, ακόμα και στις «πράσινες» περιοχές
-Απαγόρευση της κυκλοφορίας από νομό σε νομό
-Νωρίτερα η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας
-Εστίαση. Περιορισμός του ωραρίου. Τα σενάρια που παίζουν είναι είτε τα κασταστήματα εστίασης να κλείνουν στις 21:00 είτε στις 22:00.
-Αύξηση της τηλεργασίας

Στόχος του νέου πακέτου μέτρων που θα ανακοινωθεί είναι να επιπεδωθεί η καμπύλη της πανδημίας, να μην χαθεί η «μπάλα» και να μην δούμε εικόνες όπως αυτές του περασμένου Μαρτίου στην Ιταλία.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται όλα τα σενάρια, προκειμένου να στηριχθεί και να μην καταρρεύσει η οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καθολικό lockdown, σύμφωνα με υπολογισμούς, η ελληνική οικονομία χάνει 3 μονάδες του ΑΕΠ ανά μήνα, ενώ με το μερικό lockdown χάνει περίπου 1,5 μονάδα κάθε μήνα.

Παράλληλα, με τα νέα δεδομένα η ύφεση για το 2020 διαμορφώνεται στο 10-11%, ενώ στο «τραπέζι» του οικονομικού επιτελείου είναι και νέος, συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ώστε να συμπεριληφθούν και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα της Αττικής, τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο φθάνουν τις 40.000», σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, που μίλησε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιο μεγάλο, σύμφωνα με τον καθηγητή, καθώς τα ενεργά κρούσματα, με βάση την ανάλυση των λυμάτων, δεν ξεπέρασαν τις 20.000 τον περασμένο Μάρτιο.

«Παρακολουθούμε το ιικό φορτίο από τον περασμένο Μάρτιο. Καθημερινά από την 1η Σεπτεμβρίου παίρνουμε δείγματα. Είχαμε καταγράψει την αύξηση του Αυγούστου, την κορύφωση του Σεπτεμβρίου, μετά μια μικρή ύφεση κ.ο.κ.».

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες τα δείγματα δείχνουν μια αύξηση ιικού φορτίου της τάξεως του 370%, στην Αττική», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης και πρόσθεσε:

«Το δείγμα αντιπροσωπεύει τη δραστηριότητα τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων στην Αττική. Από την προηγούμενη Τρίτη άρχισε η αύξηση. Είναι πολύ μεγαλύτερη η αύξηση των κορυσμάτων σε σχέση με το πρώτο κύμα».

«Εχουμε με σταδιακή ελεγχόμενη διασπορά που φαίνεται να ξεφεύγει. Είναι μεγαλύτερη η αύξηση από το αναμενόμενο. Την περασμένη Τετάρτη φθάσαμε στο πικ, που οφείλεται σε διαδηλώσεις και διάφορες εκδηλώσεις που αύξησαν τη διασπορά», επισήμανε.

«Οι προηγούμενες μέρες δείχνουν σταθερότητα γύρω στα νούμερα που σας είπα. Τα αποτελέσματα τα στέλνουμε καθημερινά στην επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου», τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...