Υγεία

Κορονοϊός: Εκκενώθηκε τη νύχτα γηροκομείο στη Γλυφάδα - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με lockdown

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές Αρχές αργά το βράδυ της Παρασκεύης καθώς εκκενώθηκε γηροκομείο στη Γλυφάδα όπου εντοπίστηκαν πιθανά κρούσματα κορονοϊου. 

Σύμφωνα με το Mega πέντε ηλικιωμένοι έχουν διακομιστεί στο Αττικόν ενώ σύμφωνα με το OPEN έξι ακόμη άτομα μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ηλικιωμένοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες τεστ κι αναμένονται τα αποτελέσματα. Θα ακολουθήσουν και οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις, καθώς και η απολύμανση του χώρου και της γύρω περιοχής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως έχει καταγραφεί και στην κάμερα, υπάλληλος του γηροκομείου την ώρα που ανοίγει την πόρτα για να παραλάβει ψωμί από κατάστημα τροφοδοσίας δεν φορά ούτε γάντια ούτε μάσκα.

Ενώ και άλλοι εργαζόμενοι μέσα στο γηροκομείο φαίνεται να κυκλοφορούν εντός του γηροκομείου χωρίς μέτρα προστασίας. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός των ατόμων που φέρεται να είναι φορείς του κορονοϊού.

Σε ποιες πόλεις «πλησιάζει» το lockdown

Σε όλη τη χώρα επεκτείνεται σιγά - σιγά ο συναγερμός που έχει σημάνει από την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς την Αττική, ακολουθούν κι άλλες περιφερειακές ενότητες.

«Η Ελλάδα ναι μεν δείχνει μια σταθερότητα, η σταθερότητα όμως αυτή είναι εξαιρετικά εύθραυστη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, δίνοντας στη συνέχεια στοιχεία για άλλες χώρες της Ευρώπης όπου τα κρούσματα του κορονοϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση.

«Όσα συμβαίνουν λοιπόν στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να εφησυχάσουμε, να επαναπαυθούμε. Γιατί τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με την ένταξη της Π.Ε. Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού 4 ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι το αυξημένο ιικό φορτίο που παρατηρείται στην Π.Ε. Κοζάνης είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 ενώ προσέθεσε ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τη συνεχή αυξητική τάση πορείας του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή της Κοζάνης.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το Σάββατο (17/10) θα μεταβούν μαζί με τους γενικούς γραμματείς, της Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Παπαγεωργίου και της Δημόσιας υγείας, τον κ. Πρεζεράκο, στην περιοχή της Κοζάνης όπου θα συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής και τους 4 δημάρχους, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στα Γιάννενα όπου στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τους συνεργάτες του. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και στους κατοίκους της περιοχής Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων καθώς όπως είπε και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι το διάστημα 1η - 15η Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 17 δράσεις στην περιοχή της Κοζάνης και διενήργησε 442 στοχευμένες δειγματοληψίες, 90 αντιγονικούς ελέγχους rapid test, και 352 μοριακούς ελέγχους. Οι δειγματοληψίες αυτές αφορούν ιχνηλατήσεις στενών επαφών θετικών κρουσμάτων. Επιπλέον η κινητή μονάδα του Γενικού νοσοκομείου Κοζάνης πραγματοποιεί δειγματοληψίες σε υγειονομικό προσωπικό κατά την επιστροφή του από κανονική άδεια και κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα. Παράλληλα οργανώθηκε η διαδικασία ώστε ύποπτα κρούσματα με συμπτώματα να προσέρχονται στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης όπου γίνεται δειγματοληψία και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος. Ακόμη, την ίδια περίοδο (1-15 Οκτωβρίου), όπου παρατηρούσαν την αυξητική τάση στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή 2.698 έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 16.950 ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί η ελληνογαλλική συμφωνία είναι κολοσσιαίας σημασίας και αλλάζει το status quo σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο-Τα "δώρα" των νέων [email protected]

To ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκρυπτογραφεί σε πρωτότυπη ανάλυση την σημασία της νέας Ελληνογαλλικής Στρατηγικής Αμυντικής...