Υγεία

Μπορεί το DNA να χρησιμοποιηθεί ως κύκλωμα σε ηλεκτρονικές συσκευές;

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόρια DNA για ανίχνευση ασθενειών και ηλεκτρονικά; Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ισχυρίζονται ότι μπορούν.

Με την πάροδο των ετών οι επιστήμονες έχουν κάνει μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη: το DNA μπορεί επίσης να εμπλέκεται και με ηλεκτρικά ρεύματα, ανοίγοντας προοπτικές για πολλές εφαρμογές που δεν είχαν σκεφτεί προηγουμένως.

Μία πιθανή εφαρμογή μπορεί να βρεθεί στον τομέα των ηλεκτρονικών στα οποία μόρια DNA χρησιμοποιούνται ως ηλεκτρικά κυκλώματα σε ηλεκτρονικές συσκευές. Μια άλλη πιθανότητα είναι η χρήση των μορίων για την ανίχνευση πρώιμων σταδίων ασθενειών όπως ο καρκίνος και το COVID-19.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Nanotechnology, ο καθηγητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Danny Porath και η ομάδα του στο Ινστιτούτο Χημείας του Πανεπιστημίου και το Κέντρο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας, κατέδειξαν μια εξαιρετικά αξιόπιστη μέθοδο μέτρησης ηλεκτρικών ρευμάτων που διέρχονται από ένα μόριο DNA.

Το πιο σημαντικό εύρημα που έκανε η ομάδα ήταν ότι το ρεύμα διέρχεται από τη ραχοκοκαλιά του DNA, σε αντίθεση με προηγούμενες υποθέσεις στην επιστημονική κοινότητα ότι το ρεύμα ρέει κατά μήκος ζευγών βάσεων DNA.

«Ο υψηλός βαθμός αξιοπιστίας, πειραματικής αναπαραγωγιμότητας και σταθερότητας της μεθόδου μας επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα πειραμάτων, στα οποία οι ερευνητές μπορούν να μάθουν για τις ιδιότητες αγωγής του DNA και να φέρουν το πεδίο πιο κοντά στη δημιουργία ιατρικών ανιχνευτών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με βάση το DNA», δήλωσε ο Porath. .

Η σύνδεση ενός μορίου DNA σε ηλεκτρικές επαφές δεν ήταν εύκολο επίτευγμα. Αυτό συνεπαγόταν την υπερνίκηση των τεχνικών δυσκολιών. Τελικά, η ανακάλυψη ήρθε από τον φοιτητή Roman Zhuravel, ο οποίος κατάφερε να επιτύχει μια ακριβή τεχνική.

Για τον Porath, αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά. Ο ίδιος δηλώνει: «καταφέραμε να αποδεσμεύσουμε ένα παράδειγμα είκοσι ετών. Ενώ πολλά τεχνικά εμπόδια πρέπει να επιλυθούν, έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός προς το ιερό δισκοπότηρο της κατασκευής ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος που βασίζεται σε DNA. "

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ