Υγεία

Κορονοϊός: Τα μεγάλα διλήμματα, η επιστροφή σε lockdown και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Στον κλοιό του κορονοϊού βρίσκεται η Αττική, με τα επιδημιολογικά στοιχεία να αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση και να αιτιολογούν τις δραστικές αποφάσεις και το ενισχυμένο πλέγμα μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.  Για άλλη μία μέρα, χθες, το λεκανοπέδιο βρέθηκε στο αρνητικό προσκήνιο

Πως έγινε η έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική

Ο καθηγητής εξήγησε πως η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική συνδέεται ευθέως με τη μετακίνηση του πληθυσμού από τα παραθεριστικά προς τα αστικά κέντρα που άρχισε να καταγράφεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο και να εντείνεται στον Σεπτέμβριο. Η πυκνότητα του πληθυσμού αυξήθηκε, όπως και τα κρούσματα. 

«Τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα, οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που παρατηρήθηκαν περίπου 10 μέρες πίσω. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά, και ιδίως στην Αττική, συμπίπτει χαρακτηριστικά με την επάνοδο ενός μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Αυτή η χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αστικά κέντρα, διότι με την επάνοδο των αδειούχων η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την πυκνότητα του Αυγούστου, συμπαρασύροντας και τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής» είπε ο ειδικός. 

Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως ότι μαζί με την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα του λεκανοπεδίου καταγράφηκε και η ίδια χαλαρότητα που χαρακτήριζε πολλούς παραθεριστές και όπως αποτυπώθηκε σε συρροές κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς. Παρότι όσοι επέστρεφαν από τις διακοπές τους στις μόνιμες οικίες τους καλούνταν να περιοριστούν για 7 ημέρες και να μην εκθέσουν άλλους ή εκτεθούν και οι ίδιοι σε κίνδυνο, αυτό όπως αποδείχθηκε εκ του δραματικού αποτελέσματος ελάχιστα τηρήθηκε. 

Η πίεση στο σύστημα υγείας και η αποτελεσματικότητα των μέτρων 

Η μεγάλη κυκλοφορία του κορονοϊού έχει προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς τα νοσοκομεία αναφοράς καλούνται να διαχειριστούν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με λοίμωξη Covid-19, τόσο στις κλινικές Covid-19 όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). 

Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν 554 και οι διασωληνωμένοι 76. Μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία άλλοι 216 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί. 

Ο κ. Μαγιορκίνης αποτύπωσε αυτήν την δυναμική κατάσταση λέγοντας χθες ότι «η τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας, μέσω της αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων, παραμένει χωρίς σημάδια υποχώρησης, έχοντας διπλασιαστεί ωστόσο, σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων». 

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να λειτουργήσουν τα μέτρα «σβήνοντας» τη μεγάλη εστία του κορονοϊού στην Αττική, ο καθηγητής εξήγησε πως «η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την Αττική, αναμένουμε να καταγραφεί στην επίπτωση των κρουσμάτων εντός περίπου 10-14 ημέρες, ενώ για την επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων αναμένουμε να χρειαστεί παραπάνω, γύρω στις 20-30 ημέρες». 

Άρα, αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται σταδιακά την επόμενη εβδομάδα και ίσως να μειώνονται προς το τέλος του Σεπτεμβρίου.  Για την αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα χρειαστεί όμως μεγαλύτερο διάστημα, από τις 10 Οκτωβρίου και μετά θα φανεί η μείωση της ροής των ασθενών προς τις ΜΕΘ. 

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο διαρκεί αυτή η αυξημένη επιδημική μετάδοση, ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών. Κάλεσε τους συγκεκριμένους ηλικιακά πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές στις ελάχιστες δυνατές. «Αυτό συμπεριλαμβάνει ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες και αποφυγή του συγχρωτισμού. Θα επαναλάβουμε ακόμα μία φορά, ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα επιβράδυνσης της επιδημίας και θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσο περισσότεροι τη χρησιμοποιούμε σωστά, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το μέτρο.

Η μάσκα ναι μεν λειτουργεί σε επίπεδο ατομικής προστασίας, αλλά η επίδρασή της σε πληθυσμιακό επίπεδο λειτουργεί συνεργικά, ώστε σε υψηλά επίπεδα χρήσης η επιδημία δύναται και να συρρικνωθεί δραματικά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης. 

"Αναπόφευκτο το lockdown αν συνεχίσουμε έτσι"

Ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης προειδοποιεί πως αν η επιδημιολογική κατάσταση με την πανδημία της COVID-19 συνεχίσει να χειροτερεύει, ειδικά στην Αττική που βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και πολλές ημέρες, δεν είναι απίθανη η επιβολή ενός νέου lockdown.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι, φυσικά θα υπάρξει lockdown. Αντί να ρωτάμε όμως πότε θα έρθει το lockdown, να δούμε πώς μπορούμε να το αποφύγουμε» υπογράμμισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκουτέλης κάλεσε σε συστράτευση για «τη σωστή παιδεία», αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, ενώ επανέλαβε πως αυτό είναι το «τελευταίο καμπανάκι» πριν από το lockdown, το οποίο «είναι στο χέρι μας να μην επιβληθεί».

Δύο ημερομηνίες "κλειδιά" 

Δύο είναι οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες όπως φαίνεται που θα δείξουν εάν τα επιπλέον μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή στην Αττική θα μειώσουν τη διασπορά.

Η πρώτη είναι σε περίπου δέκα ημέρες από την έναρξη των νέων μέρων, οπότε θα φανεί εάν έχει επιτευχθεί μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Η δεύτερη στα τέλη του μήνα, οπότε αναμένεται η επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Τα νέα μέτρα στην Αττική από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ως τις 4 Οκτωβρίου, αποφασίστηκαν τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:

- Θεσπίζεται ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-  Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

-  Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

-  Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

- Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

-  Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

-  Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

-  Έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

- Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ