Υγεία

Σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τον COVID-19

Περισσότεροι από 40 ασθενείς με κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν ελαφρώς επηρεαστεί ή αναρρώσει από τον ιό υπέφεραν από επιπλοκές που κυμαίνονται από εγκεφαλική φλεγμονή και παραλήρημα έως νευρική βλάβη και εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα άλλων συμπτωμάτων του COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Brain την Τετάρτη, σύμφωνα με τον The Guardian.

Επιστήμονες στο Εθνικό Νοσοκομείο Queen Square άρχισαν να συλλέγουν δεδομένα για ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα στις αρχές Μαρτίου εν μέσω αυξανόμενων αναφορών νευρολογικών ζητημάτων που σχετίζονται με τον ιό.

Από τους 43 ασθενείς των οποίων τα δεδομένα συλλέχθηκαν, 10 υπέφεραν από εγκεφαλοπάθειες με παραλήρημα και ψύχωση, 12 υπέφεραν από φλεγμονώδη σύνδρομα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλίτιδας, της οξείας διαδεδομένης εγκεφαλομυελίτιδας (ADEM) και της απομονωμένης μυελίτιδας, οκτώ υπέφεραν από ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, οκτώ υπέφεραν από περιφεριακές νευρολογικές διαταραχές, ως επί το πλείστον διαγνώστηκε ως σύνδρομο Guillain-Barre, και πέντε υπέφεραν από διάφορες κεντρικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι ο υψηλός αριθμός περιπτώσεων ασθένειας τύπου ADEM ήταν «εντυπωσιακός» και «απαιτεί στενή παρακολούθηση». Ο αριθμός των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην περιοχή του Ευρύτερου Λονδίνου σε πέντε εβδομάδες ήταν παρόμοιος με τον αριθμό που συνήθως αναμενόταν για μια περίοδο πέντε μηνών, υποδηλώνοντας αύξηση του ADEM με τον κορονοϊό.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων COVID-19 στους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη κυμαινόταν από ήπια έως κρίσιμη. Νευρολογικά προβλήματα εμφανίστηκαν από 6 ημέρες πριν και έως και 27 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων COVID-19.

«Βλέπουμε πράγματα με τον τρόπο που ο COVID-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο που δεν έχουμε ξαναδεί με άλλους ιούς», δήλωσε ο Michael Zandi, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και σύμβουλος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου καθώς και στα Νοσοκομεία UCL και NHS Foundation Trust, σύμφωνα με τον The Guardian.

"Αυτό που έχουμε δει με μερικούς από αυτούς τους ασθενείς με ADEM και σε άλλους ασθενείς είναι ότι μπορεί να έχουν σοβαρή νευρολογία, μπορεί να είναι αρκετά άρρωστοι, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τετριμμένη πνευμονοπάθεια", πρόσθεσε ο Zandi. «Βιολογικά, το ADEM έχει κάποιες ομοιότητες με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά είναι πιο σοβαρή και συνήθως συμβαίνει ως εφάπαξ. Μερικοί ασθενείς μένουν με μακροχρόνια αναπηρία, άλλοι μπορούν να κάνουν δύσκολη ανάρρωση. "

«Είναι ανησυχητικό εάν κάποια κρυφή επιδημία θα μπορούσε να συμβεί μετά το COVID-19 όπου θα δει κανείς καθυστερημένες επιδράσεις στον εγκέφαλο, επειδή θα μπορούσαν να υπάρξουν λεπτές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τα πράγματα να εξελίσσονται αργά τα επόμενα χρόνια, αλλά είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε τώρα », είπε ο Ζάντι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ