Υγεία

Άνδρες προσοχή! Δείτε τι μπορείτε να πάθετε λόγω κορονοϊού

Το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, επικαλούμενο πρόσφατες ιατρικές μελέτες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό οδηγεί σε δραστική μείωση της ποιότητας του σπέρματος και ίσως προκαλέσει στειρότητα στους άνδρες.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής γυναικολόγος του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας για παιδιά και νέους, Ελένα Ουβάροβα, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου το εξής:

«Σήμερα, τα προβλήματα της υπογονιμότητας, ιδιαίτερα της ανδρικής υπογονιμότητας, που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19, αποκαλύπτονται σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Η γιατρός, στη συνέχεια, είπε πως τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους Ρώσους ειδικούς, έδειξαν «μείωση της ποιότητας του σπέρματος κατά 38%» σε άνδρες που ανέκαμψαν από τον κορωνοϊό.

Μάλιστα, η Ουβάροβα επεσήμανε πως ήταν μια ανησυχητική ανακάλυψη, καθώς η συνολική ποιότητα του σπέρματος στους Ρώσους άνδρες ήδη δεν ήταν τέλεια.

Οι ερευνητές συζητούν τον πιθανό αντίκτυπο της νόσου COVID-19 στη γονιμότητα των ανδρών από την έναρξη της πανδημίας. Ορισμένες μελέτες ανέφεραν ότι ο ιός επηρέασε το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ άλλες δεν ανακάλυψαν ανωμαλίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη Κινέζων και Αμερικανών, στις αρχές Ιουνίου, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να βλάψει τους όρχεις χωρίς να τους μολύνει διότι επιτέθηκε και διεύρυνε τα κύτταρα που παράγουν σπέρμα σε τέτοιο βαθμό που επηρεάστηκε και η παραγωγή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ