Κορωνοϊός
Υγεία

ΠΟΥ: Δύσκολη η «ανοσία της αγέλης» - Αμφιβολίες για τα τεστ αντισωμάτων του κορονοϊού

Τον τελευταίο καιρό, πολύς λόγος γίνεται για τα τεστ αντισωμάτων, τα οποία και πολλές χώρες διεθνώς επιθυμούν να εξασφαλίσουν κατά εκατομμύρια, με το σκεπτικό ότι αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν στους πολίτες το απαραίτητο «διαβατήριο» για να επιστρέψουν στην εργασία τους, εφόσον αποδειχθεί πως έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό κι έχουν αναπτύξει ανοσία σε αυτόν. 

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να μην επενδύουν τόσο χρήμα όσο και ελπίδες στα συγκεκριμένα τεστ. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως, αν κάποιος προσβλήθηκε από τον ιό, αυτό του εγγυάται ανοσία», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκοβε. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις υποδηλώνουν ότι αρκετοί άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα, γεγονός που συνεπάγεται ότι είναι λίγες οι πιθανότητες δημιουργίας «ανοσίας της αγέλης», σύμφωνα με την ίδια. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, ο οποίος δήλωσε πως ο Οργανισμός δεν έχει καταλήξει με βεβαιότητα στο ότι η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα εξασφαλίζει ανοσία στην εκ νέου μόλυνση από τον κορονοϊό. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ σημείωσε πως έστω και αν τα αντισώματα είναι αποτελεσματικά, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι τα έχουν αναπτύξει πολλοί άνθρωποι για να αρχίσει η λεγόμενη «ανοσία αγέλης». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ